Mozaik
Novo mjesto u centru Rijeke s odličnom kavom, vibrantnom energijom i prvom u Rijeci pizzom iz pleha na sourdough tijestu
U produžetku Korza, na adresi Pavla Rittera Vitezovića 6 nedavno se otvario Bistro&bakery Furuna, a prema svemu što smo doznali, riječ je o projektu koji bi mogao postati novo okupljalište te donijeti svježinu na riječku gastro scenu.

Atmosfera u Furuni je opuštena, neobavezna, osoblje je prijateljski raspoloženo, zbog čega se gosti osjećaju kao doma. Ambijent je jako topao, a muzika odlična. Najavljuju i DJ setove sa naglaskom na turntables, odnosno ploče i gramofone, ali o tom potom…
Ono što je važno predstaviti i naglasiti za početak su pizze kakve ne možete probati nigdje kod nas, a za to je zahvalna suradnja kreativaca iz Furune i pekare Babushka.
Prva asocijacija za pizza in teglia ili pizzu iz pleha je vjerojatno – debelo tijesto, no bez obzira što je tijesto stvarno deblje od onog na koje smo navikli, zbog toga što je rađeno sa kiselim tijestom, neočekivano je lagano. I hrskavo!
Sourdough, odnosno kiselo tijesto smanjuje glikemijski indeks čitavog jela, tako da je ovakva pizza i zdravija.
Postoji još jedan vrlo zanimljiv twist. Ovdje nećete pojesti capricciosu ili posljednjih godina popularnu pizzu sa mortadelom, ako ne pričamo o vegetarijanskim opcijamo – na meniju su pizza s janjentinom, škripavcem i mladim lukom; pizza ramstek tagliat ili pizza porchetta, uz naglasak iz kuhinje da svo meso, pa tako i ovo za pizzu – obrađuju, mariniraju i peku sami! Osim mesnih, tu su naravno i pizze bez mesa – (jedini klasik ovdje) margherita, pizza caprese ili pizza mmmnogo gljiva.


Zašto “Furuna”?
“Furuna je zapravo priča o povratku prirodnom ritmu – svemu što ide iz peći, polako, s rukama i s dušom,” kaže Matija Lukić, osnivač Furune i kreator menu-a.
“Željeli smo spojiti comfort, zdravlje i okus. Da se jede s guštom, ali bez grižnje savjesti.”
Vina, piva i sve između

Vinska karta sastavljena je većinom od ekoloških vina uglavnom iz domaćih vinograda, a u ponudi je i široka lepeza craft piva Garden Breweryja. Uz selekciju prirodnih ledenih čajeva i kava s gljivama, ovdje svatko može naći nešto za sebe.
Da, dobro ste pročitali – kava s gljivama! Mushroom coffee, legalno najzanimljivija kava u gradu.
Furuna je jedino mjesto u Rijeci gdje možete probati mushroom kavu, spoj prave arabice i funkcionalnih gljiva, za:
– 70% manje kofeina,
– podizanje fokusa bez nervoze,
– bez žgaravice i pada energije, a “drže” i do četiri sata.
I šlag na tortu – Over-the-top kroasani i/ili zdravi klasici koji su postali kultni
Jedan pogled na vitrinu za kolače i jasno je zašto Furuna već ima stalne goste. Signature klasici iz koncepta ZDRAVO. – banana bread, datulja bread i carrot cake bez bijelog brašna, bijelog šećera i laktoze. Zdravo, lagano, ali konkretno.
A i ono malo manje zdravo, no ne manje fino. Dapače. Over-the-top kroasani koji plivaju u čoko-banana ili vanilija-badem-bosiljak umaku nešto je što svakako savjetujemo probati.

Valja napomenuti da ćete sve kave, uz doručak ili desert platit samo jedan euro.
Gdje i kada
Furuna – bistro & bakery
Ulica Pavla Rittera Vitezovića 6, Rijeka
Pon – Sub: 8:00 – 22:00
Instagram: @bistrobakery_furuna

(promo)











