Povežite se s nama

Kultura

Film o Nicku Caveu ovog tjedna u Art kinu

Objavljeno

na
Drugi tjedan siječnja u Art kinu Croatia donosi Ralpha Finnesa kao redatelja i glavnog glumca u drami “Nevidljiva žena”, Nicka Cavea u dokumentarno-eksperimentalno-igranom filmu o njegovom 20-tisućitom danu na Zemlji te dokumentarni film braće Riahija koji okuplja razne vidove nenasilnih pobuna u cijelom svijetu.

Dokumentarni film “Svakodnevna pobuna” svojevrstan je kolaž organiziranih nenasilnih otpora diljem svijeta. Redatelji su proputovali pola svijeta kako bi donijeli najbolje primjere aktualnih nenasilnih prosvjeda i zaronili u njihove metode, dvojbe i (ne)uspjehe. Od ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, britanskih Everything Is OK sve do Arapskog proljeća i Zelene revolucije u Iranu. Iako u svakoj od zemalja, pokret ima svoje posebnosti i ne može ih se strpati u isti koš, svi imaju mnogo toga zajedničkog – nenasilni su, horizontalno organizirani, bez vođa i medijski vrlo svjesni i neinstrumentalizirani. “Svakodnevna pobuna” je najbogatiji pregled aktualnog građanskog neposluha do sad zabilježen na filmu. 

Biografska romantična drama “Nevidljiva žena” novi je film Ralpha Fiennesa uz kojeg glavne uloge tumače Felicity Jones te Kristin Scott Thomas. Zarobljen u braku bez ljubavi s lojalnom i odanom ženom koja mu bezuvjetno vjeruje, ali u isto vrijeme i sumnja, Charlesu Dickensu zaokupira pažnju mlada glumica Nelly. Nasuprot njihovim nespojivim pozicijama u kojima se nalaze i obvezama koje imaju, ne mogu sakriti osjećaje koje gaje jedno prema drugom. Između njih je počela afera koju su za života držali u tajnosti. Ova veza postala je jedna od najvećih ljubavnih priča u povijesti književnosti, inspirirajući razne špekulacije zasnovane na poznatim činjenicama.

Brojčanik je otkucao 20,000-ti dan u životu Nicka Cavea. Od buđenja uz nemirne zvukove njegove budilice ujutro pa do noćne šetnje plažom nakon koncerta, film očarava svojim dinamičnim i atmosferičnim ozračjem i pjesničkim opisima lika i djela Nicka Cavea. Izvanredna kombinacija dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma s iznimnim glazbenim notama donosi jedinstven i neobičan pogled u život Nicka Cavea.

“Svakodnevna pobuna” na repertoaru je Art-kina od 14. siječnja, “Nevidljivu ženu” te “20,000 dana na Zemlji” možete pogledati od 15. siječnja.

Grad Rijeka/IN

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram