Povežite se s nama

Vijesti

HNS Rijeka: Plaće učitelja treba odmah povećati i onda dodatno iduće godine

Objavljeno

na

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji  u podružnici HNS-a Rijeka govorili su Morana Jokić i Andrej Poropat. Istaknuli su neke od ključnih argumenata za povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i stručnjacima u obrazovanju.

“Reforma obrazovanja koju je Hrvatska čekala više od 20 godina ovaj tjedan ušla je u sve hrvatske škole. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uz političku podršku HNS-a, prva je ministrica koja je reformu dovela do učionica, čime je sinergija politike i struke zapravo donijela povijesni iskorak u Hrvatskoj. Zahvaljujući opsežnim promjenama u sustavu obrazovanja učenici više neće morati bubati činjenice, već će učiti kritički razmišljati. 

Ono što je javnosti možda manje poznato jest podatak da u reformi sudjeluje čak 40.000 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika i oni su ključni za njen tijek.  Za ovaj nadasve odgovoran i opsežan posao, istaknula je Jokić, svi oni moraju biti adekvatno plaćeni. Imamo nove kurikulume, imali smo novaca i za opremanje učionica, imamo i nove udžbenike ali da bi reforma bila uspješna potrebno je cijeniti sve one ljude u sustavu koji imaju omogućiti njeno uspješno provođenje. HNS se zalaže za promptne akcije radi inicijalnog povećanja plaća učitelja pa je naš prijedlog da rebalansom proračuna koeficijenti plaća rastu već u ovoj godini a da se potom dodatno povećaju s 1. siječnja 2020. Prema prijedlogu HNS-a, za ovu mjeru ne smije biti izgovora.

Godinama se priča kako se treba vratiti dostojanstvo učiteljima a nitko nikada nije obrazložio kako i na koji način. Mi možemo istaknuti da smo to činili s četiri jasne i konretne mjere od kojih još nedostaje navedeno povećanje plaća. Prije svega, učitelji su u sklopu uvođenja kurikularne reforme konačno osnaženi i umreženi kroz brojne korisne edukacije. Drugo, provedena su razna administrativna rasterećenja za učitelje. Treće, jednako važno, pokrenuta je inicijativa da se učiteljima odobri status službene osobe. I na kraju, zalažemo se za to da plaće u prosvjeti počnu rasti već ove godine za 68.000 zaposlenih u školama u cijeloj zemlji, s dodatnim povećanjima i mjerama koje trebaju stupiti na snagu početkom slijedeće godine”, navodi se u priopćenju HNS-a

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram