Povežite se s nama
Prošao je i taj dan. Svake godine, bez greške, isti natpisi i ista događanja. Red brašna, red vode i pokoji tucet jaja i na Korzu se može zamijesiti kolač po recepturi riječkih maturanata. Nije Rijeka iznimka, identično ili barem slično je i u ostalim hrvatskim gradovima. Prevedeno s njemačkog, prema Wikipediji, riječ norijada upravo i označava ludovanje. Mladost-ludost, rekli bi neki.

Luduju i maturanti u drugim europskim zemljama, ponegdje cak i puno intenzivnije nego kod nas. Ako se vodite uzrečicom sto južnije to tužnije, mogli biste se iznenaditi u ovom kontekstu. U Norveškoj se primjerice,ovaj prijelaz iz dječje u odraslu dob, slavi ne jedan nego cak punih mjesec dana. Norveški maturanti-tzv. ruusi navlače svoje maturantske opravice najčešće- crvene hlače na tregere, i ne skidaju se iz njih gotovo cijelo to vrijeme. Zadnje tjedne prije završnih ispita, škole su ovdje na dalekom sjeveru pod opsadom crvenih tregera koji polako bruse formu s probnim slavljima prije velike završne feste, feste nad festama ovdje u Norveškoj, Dana državnosti-17.mai. Tada se maturanti pridružuju tradicionalnoj povorci centrom grada u kojoj se slavi “norveškost”, sa svim popratnim paradnim kičem. Ove godine planiram i ja mahati norveškom zastavicom i čisto turistički sudjelovati u tom spektaklu. Ne znam sto bi mi se moralo desiti da doma zgrabim nasu trobojnicu i stupam u nekoj počasnoj koloni, možda pomalo licemjerno. Neobično je to za vidjeti, toliku slogu i zajedništvo sto kod nas podsjeća na naelektriziranu atmosferu Silvestrova.

No, da se vratimo na priču o maturantima. Norveški si maturanti prema pravilu osiguraju i nekakvo vozilo, ruusebil-u pravilu kombi ili minibus kojeg dekoriraju parolama u svom stilu. Često tu zalutaju i satirični komentari društvene zbilje. Neki dan sam tako naletjela na vozilo s ogromnim prijetećim Trumpovim likom, čije se uspjehe na aktualnim američkim predsjedničkim izborima i ovdje prati uz mješavinu smijeha i nevjerice. Fenomen norveškog maturalnog slavlja uzeo je maha i pomalo se pretvara u akutni društveni problem. Neki dan je jedan profesor norveškog jezika objavio na Instagramu sliku prazne učionice u kojoj se u to doba trebao održavati sat norveškog jezika, ali maturanti su imali važnijeg posla. Zabrinuti su i roditelji čija djeca nemilosrdno party-jaju kao da sutra ne postoji. Svako malo nekom pozli od alkoholiziranja, a povremene incidente nervozno prate ostali Norvežani koji zaziru i bježe od buke i nereda.

Taj norveški “teror maturanata”najglasniji je naravno u Oslu, a tu onda povremene negativne vijesti najviše i odjekuju. Bilo je rijeci i o neukusnim stihovima koji spolno degradiraju ulogu cura/zena u društvu, a nezanemarivo je i zadirkivanje na osnovi materijalnog statusa. Norveškoj koja se voli dičiti ravnopravnošću među spolovima, teško padaju ispovijedi ozlojeđenih maturantica koje su njihovi muški kolege izbacili iz maturant-mobila jer nisu zadovoljile kriterije ljepote tih istih hormonima i alkoholom vođenih mangupa. Nerijetko se vodi pravi mali rat između pojedinih grupica maturanata, među kojima se razvija rivalstvo gotovo analogno onom na utakmicama HNL-a. Jedna maturantica ističe kako bi norijada bila puno ugodnija i zabavnija za sve, kada bi se bazirala na sistemu uključivosti, odnosno kad bi svi bili slobodni slaviti bez straha od bullynga, diskriminiranja i objektiviziranja.

Upao mi je u oci tekst u Aftenpostenu gdje se jedna “zabrinuta maturantica” pribojava pridošlih azilanata (najčešće iz Sirije), jer, kaže, oni nisu navikli na mnoštvo pijanih djevojaka na ulicama. Strah od gubitka kontrole i negativnih posljedica ruusetid-norveške norijade, razlog su sto se sve veći broj maturanata odlučuje na alkoholnu apstinenciju u ovom razdoblju. Takozvani edruus ili oni koji su se oduprijeti pritisku svojih vršnjaka i imperativima alkoholiziranja ističu kako i oni žele sudjelovati u slavlju, ali to im je kao manjini puno teze. 18-godišnja maturantica iz Osla tako ističe da mnogi misle kako je razlog njene apstinencije religiozne prirode, dok u realnosti, ona samo želi slaviti na svoj način.

Vecina ravnatelja srednjih škola zauzima se za značajne izmjene ili potpuno ukidanje norijade u Norveškoj, stoji u jednom od mnogih tekstova u Aftenpostenu objavljenih na tu temu. Dok jedni maturantsko slavlje doživljavaju kao seriju destruktivnih pijanki, drugi i dalje smatraju kako je riječ o lijepoj tradiciji. Predstavnik maturanata u jednoj srednjoj skoli iskreno priznaje da se unatoč dobroj zabavi, nikada nije osjećao ovoliko iscrpljeno, sto će se, vrlo vjerojatno, odraziti i na rezultat njegovog završnog ispita.

Sve glasnije primjedbe onih koji smatraju da je ovakvom načinu slavlja mature u Norveškoj istekao rok trajanja, dovest će možda i do političke intervencije. Predlažu se i odgađanja slavlja do 17. svibnja. Zanimljivo, ove je godine medu maturantima i sin norveške princeze Mette Marit, Marius Borg Høiby. Princ Håkon i princeza Mette Marit uznak podrške objavili su sliku na Instagramu gdje su oboje obučeni u “maturantske uniforme” sto je naravno u narodu dočekano s odobravanjem i lajkovima. Bit će svakako zanimljivo vidjeti hoće li ove godine pasti kap koja će preliti čašu i koja će presuditi ovakvom rekordno dugačkom maturantskom slavlju u Norveškoj.

I da se vratim na početak priče . Dragi Riječani, iduće godine stisnite zube i pustite djecu da slave jedan dan. Izbjegnite “korziranje”, i samo na tren pomislite kako bi bilo da živite u zemlji gdje ekscesivno slavlje traje tjednima. Mladi slave, a ne znaju što ni zašto. Na ulasku u zreliji i odrasliji životni period može im se samo čestitati s dozom sažaljenja u očima . Jer mnogima će kraj srednjoškolskog obrazovanja ujedno označiti i početak traženja posla i bespoštedne egzistencijalne borbe, koju ruku na srce danas ne bi poželjeli ni neprijatelju.

Marketing