Povežite se s nama

Lucija Krušić studentica je dvopredmetnog preddiplomskog studija anglistike i informatike pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Prošlog je semestra svoj studij privremeno prebacila u Graz koristeći program mobilnosti studenata „Erasmus“.

Kako si došla na ideju razmjene studenata unutar Erasmus programa?

Bila sam upoznata s razmjenom studenata od početka studija i uvijek sam imala želju dobiti iskustvo studiranja u inozemstvu. To mi je u jednu ruku bio izazov, ali i avantura koju sam htjela proživjeti.

 Je li bilo administrativnih poteškoća?

Bilo je sitnih administrativnih poteškoća u vidu gomile dokumenata koju smo morali prikupiti, ali imali smo veliku pomoć Erasmus koordinatora na našem fakultetu, što je sve poprilično olakšalo.

Koje su najveće prednosti i nedostatci koje uočavaš uspoređujući studij u Rijeci i ovaj u Grazu?

Jedna od velikih prednosti studija u Grazu je veliki izbor kolegija koje se može upisati i mogućnost upisivanja izbornih kolegija s fakulteta na kojem ne studiramo. Način rada je isto veoma drugačiji, odnos s profesorima je puno osobniji, svi materijali su dostupni na internetu i faks je puno bolje organiziran, što omogućuje bolje iskustvo studiranja. U isto vrijeme, studentske organizacije nude veliki broj prilika za druženje studenata, što je isto nešto što bi se u Rijeci moglo poboljšati. Još jedna velika razlika između Rijeke i Graza dolazi baš iz toga što studenti mogu birati sve svoje kolegije, dakle ne postoji popis obaveznih kolegija za određenu godinu, što dovodi do toga da svaki kolegij slušaju ljudi sa različitih godina i s različitih smjerova, a to u isto vrijeme malo otežava zbližavanje sa kolegama.

Planiraš li diplomski studij nastaviti u Hrvatskoj ili u inozemstvu?

S obzirom da diplomski studij upisujem tek za godinu dana, nisam još odlučila gdje želim nastaviti studiranje, ali nastavak studiranja u Grazu je jedna od opcija koju razmatram.

Razmišljaš li nakon završenog diplomskog studija ostati u Hrvatskoj? Zašto?

 Završetak diplomskog studija je još daleko, trenutno mislim da bih radije živjela u inozemstvu pogotovo ako dobijem priliku za nastavak studija ili ako uzmem još jednu godinu razmjene na diplomskome studiju. Mislim da su mogućnosti zapošljavanja u inozemstvu, makar u Austriji, puno veće, a i standard života je bolji. Graz je dinamičan grad koji pruža puno mogućnosti za mlade ljude.

Marketing