Povežite se s nama

Vijesti

Laburisti: Treba modernizirati prometnu infrastrukturu i uključiti se u digitalno gospodarstvo

Objavljeno

na


Predstavljanje kandidatkinje Hrvatskih laburista na listi Amsterdamske koalicija za Europarlamentarne izbore dr.sc. Mire Morović održalo se u petak u Rijeci. Glavne teme za koje će se njhova kandidatkinja zalagati u EU parlamentu su prometna infrastruktura i digitalna ekonomija za ubrzani razvoj Hrvatske.

Hrvatska treba modernizirati prometnu infrastrukturu što je pretpostavka za razvoj gospodarstva i privlačenje novih investicija. Osnovni uvjet je povezivanje sa transeuropskim koridorima. Željezničku mrežu treba modernizirati, te povezati Liku i Rijeku sa koridorom Baltik-Jadran, ali jednako tako i završiti jadransko-jonski prometni pravac. Naglasak će također biti na izgradnji lučke infrastrukture. Naša predstavnica u Europskom će se parlamentu zalagati za sufinanciranje brodskih linija kao i za povećana ulaganja u hrvatske zračne luke, a sve to kroz korištenje EU fondova. Radit ćemo i na povezivanju udaljenih ruralnih područja, no i na povezivanju prigradskih područja sa centrima gradova. Bolja prometna infrastruktura nije važna samo za gospodarstvo nego i kao potpora rastućem turizmu.

Digitalna ekonomija je u globalnom porastu, dok Hrvatska u tome zaostaje. Nalazimo se na dalekom 22. mjestu među 28 članica EU. Hrvatska se mora što hitnije uključiti u digitalno gospodarstvo. Moramo pokriti državu brzim internetom od preko 30 Mbps, što je osnovni preduvjet za gospodarski napredak.

Posebno treba suvremenom i brzom digitalnom mrežom pokriti otoke te ruralne i planinske krajeve, čija je trenutna pokrivenost tek 15%. Free hot spotove treba ravnomjerno rasporediti po cijeloj Hrvatskoj. Za digitalnu ekonomiju Hrvatska tek treba pripremiti zakonodsvstvo, koje zasad još ne prepoznaje mnoge poslove koje je stvorila moderna tehnologija. Trebamo veću transparentnost i zaštitu osobnih podataka, kao i bolju kontrolu internetskog oglašavanja i poslovanja.

Dodatno, udaljena područja Hrvatske trebaju imati prioritet kod natječaja za dodjelu EU sredstava, kako bi što prije sustigla ostatak države i bila konkurentnija.

Hrvatska je po mnogim kriterijima na začelju u Europskoj uniji, a mi moramo poduzeti brze i velike korake kako bismo to izmijenili. Upravo zato će se i naša kandidatkinja rame uz rame sa ostalim kandidatima na listi boriti za naprednu i normalnu, tolerantnu i otvorenu Hrvatsku, Hrvatsku novih prilika, novih radnih mjesta, jer je to jedini način da napravimo iskorak i svrstamo se među uspješne i konkurentne države članice EU, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže