Povežite se s nama
Mlada i uspješna Matea Šarić, koja je završila filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, diplomirala fotografiju te sudjelovala na izložbama i projektima poput: ” Grisia Youth, Neboderi Rijeke, Rovinj; Pula Film Festival, Neboderi Rijeke; Interface, Neboderi Rijeke, (Ex-Bernardi); Forever, your teddy bear (foto projekt – 2014 / 2016); scenaristica i redateljica filmova – Lako pokojnima; Svi smo mi različiti; I moj grad će biti sretan i Čuvari tišine otkriti će nam u intervju zašto joj je” MAP ”( Media Arts and Practices) studiji ostavio lijepa sjećanja .

Zašto je ” MAP” studij kvalitetan za razvoj samostalnog autora?
Meni je ”MAP” studij došao kao jedno osvježenje u načinu razmišljanja i promatranja određenih projekata na kojima radim, no ono najvažnije se krije u ogromnoj podršci koju sam dobila od gotovo svih profesora s kojima sam provela zadnje dvije godine, zajedno sa slobodom pri formiranju vlastitog rada jer ti nitko ne nameće svoju estetiku i ne guraju te u već postojeće kalupe, nego je čitav studij usmjeren ka što kvalitetnijem razvoju samostalnog autora.

Koliko je” MAP” studiji potreban suvremenoj umjetnosti?
Mislim da svaki studij koji potiče drugačije razmišljanje i bijeg od već ustaljenih normi s jakim naglaskom na individualnost je dragocjen, jer pomaže mladim umjetnicima da se pozicioniraju bez da izgube svoje ja u masi sadržaja kojima smo okruženi.

Koliko terenske nastave i znanja stječe student tijekom studiranja na ”MAP-u”?
Na ovu temu ja uvijek imam za reći jednu stvar, a to je da od studija dobijemo onoliko koliko želimo i koliko tražimo. Ako su studenti nezainteresirani, žali bože studija i vremena. Međutim, MAP je dinamična sredina u kojoj se kroz različite kolegije isprobavaju drugačije stvari (od fotografije, instalacija do eksperimentalnog filma itd.) i može se puno naučiti ili bolje rečeno, unaprijediti već postojeće znanje i sam sebe profilirati u pravom smjeru.

Zašto bi trebalo podržati ”MAP” studiji ?
Zbog toga što ide u korak s vremenom u kojem živimo, što ima kvalitetan program koji studentima omogućava da tokom dvije godine istraže sebe i svoju estetiku te se aktivno posvete radu na oblikovanju i pisanju diplomskog rada, zato što tim istim studentima otvara brojne mogućnosti kroz izložbe, festivale i razna izlaganja i što ga vode odlični profesori kojima su studenti uvijek na prvom mjestu. Mislim da kao i kod svake nove tvorevine bilo kakvog oblika uvijek ima prostora za napredak i usavršavanje, do kojeg dolazi s vremenom, ali ”MAP” ima ogromni potencijal i zaista smatram da bi ga trebalo maksimalno podržati.

Da li si dobila podršku i pomoć svih profesora tijekom studiranja?
Meni su iskreno profesori ”MAP-a” upravo njegova najjača snaga i zbog te sjajne komunikacije na relaciji student – profesor bih svim zainteresiranima preporučila da upišu ovaj studij. Neću ulaziti u nabrajanje imena jer bi se gotovo svi našli na tom popisu, a radi se o kvalitetnim umjetnicima, stručnjacima koji su se od prvog dana trudili da u realizaciji radova i ideja pomognu koliko god mogu. Bili su dostupni doslovno u svakom trenutku i rad s tim ljudima mi je ostao u sjećanju kao najdraži dio studiranja, ne samo na ovoj Akademiji već i u cjelokupnom školovanju.

Zašto je ”Praćenje napretka” korisno?
Praćenje napretka je korisno jer se projekti prezentiraju pred ostalim studentima pri čemu ti različita mišljenja mogu pomoći da dođeš do nekih zaključaka vezanih uz rad do kojih inače možda ne bi došao, ili bi pak proces trajao znatno duže. A i korisno je zbog budućih poslovnih suradnji i pitchinga osloboditi se ‘straha’ od prezentacije i razgovora o vlastitim radovima pred više ljudi.

Da li ”MAP” studij nudi mogućnost studiranja u drugim državama?
Nudi preko raznih programa u koje je ”MAP” uključen. Ja osobno zbog poslovnih obaveza nisam mogla sudjelovati u njima pa o istima nisam detaljno informirana, ali je par studentica iz moje generacije otišlo na razmjenu.

Da li ”MAP” uvodi veći pomak u stvaralaštvu ?
Nudi upravo zbog velike slobode u radu i pri istraživanju te kvalitetnog profesorskog pristupa i podrške koja je prisutna u svakom trenutku. No najvažnija je volja i želja za učenjem i istraživanjem svakog studenta jer bez toga možete imati i apsolutno najbolji studij na svijetu i najkvalitetnije profesore koji neće doći do nikakvog izražaja ako je povratna studentska informacija lijenost i nezainteresiranost.

Zašto je ”MAP” studij potreban umjetničkim akademijama?
Zato što nudi jedan drugačiji način razmišljanja, jer prati suvremene trendove, ohrabruje studente da razmišljaju van granica nekakvih zadanih okvira i konstantno pozitivno provocira i izbacuje te iz zone već predobro poznate sigurnosti što izrazito pozitivno djeluje na motivaciju i pomak u vlastitim radovima.