Vijesti
Ministar Cappelli potpisao ugovor za dodjelu 58 milijuna kuna za Regionalni centar kompetentnosti u Opatiji
Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Ugostiteljskoj školi Opatija potpisao Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u vrijednosti 58,7 milijuna kuna. Projekt se 85% financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna.
Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru projekta.
„Ljudski resursi ključ su razvoja turizma. Pri tome je obrazovanje temeljeno na kontinuiranom usavršavanju, razvijanju vještina i znanja uz vrhunske stručnjake i praktična iskustva, dugoročno rješenje kojim osiguravamo budućnost našeg turizma. Hrvatski turizam usmjeren je prema svemu najboljem i upravo je to naša želja kroz ovaj projekt, stvoriti uvjete u kojem ćemo razvijati ljudske potencijale i poticati ih da budu najbolji u djelatnosti kojom se bave. Uz Opatiju kao jednu od perjanica hrvatskog turizma, realizira se ukupno šest regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu diljem Hrvatske, a time je stvorena okosnica buduće snage hrvatskog turizma“, istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.
Podsjećamo, za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti, odnosno Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.
Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Opatiji provodit će projekt pod nazivom „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“. Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca, koji će biti aktivni partneri u projektu (Valamar Riviera d.d., Jadranka hoteli d.o.o. i drugi), potom su partneri i Primorsko-goranska županija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i strukovne škole iz Primorsko-goranske i Karlovačke županije te Obrtničko učilište – ustanova za obrazovanje odraslih iz Zagreba. Regionalni centar kompetentnosti u Opatiji razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju specijalist ugostitelj, čime će se profilirati kao centar koji će generirati najbolje kadrove u segmentu ugostiteljstva, i to kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja. Uz to, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni program u obrazovanju odraslih za kvalifikaciju voditelja cateringa, iznimno traženoga na tržištu rada.
Jedna od važnih aktivnosti bit će osnivanje SMART praktikuma, u kojem će se primijeniti nove tehnologije u sektoru turizma i ugostiteljstva, primjerice tehnologija proširene stvarnosti, izradit će se portal za elektroničko učenje i digitalni obrazovni sadržaj (DOS), a za ciljnu skupinu osoba s teškoćama nabavit će se prilagođeni softver, koji će pridonijeti njihovoj boljoj socijalnoj uključenosti.
Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK Opatija osiguravaju se programski uvjeti rada, čime postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u podsektoru ugostiteljstva.
Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave, nego i svih onih koji su u tijeku, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj.