Povežite se s nama

Vijesti

Nastavlja se arheološko istraživanje lokaliteta Cickini na Krku

Objavljeno

na







Unatoč pandemiji bolesti Covid-19 Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i ove je godine nastavio s arheološkim istraživanjima lokaliteta Cickini na otoku Krku. U drugoj polovici srpnja provedeni su građevinski radovi konzerviranja i restauriranja ostataka zidova, a radove je financirala Općina Malinska – Dubašnica. Voditeljica programa bila je Jasna Ujčić Grudenić, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a radove je izvodila firma Citadela d.o.o., licencirana za rad na kulturnom dobru. Građevinski radovi konzervacije i restauracije provedeni na prostoru cisterne za vodu koja se nalazi u južnom dijelu stambenog kompleksa.

Arheološki lokalitet Cickini nalazi se nedaleko od naselja Sveti Vid-Miholjice u općini Malinska na otoku Krku. Istraživanje kompleksa 1993. godine započeo je akademik Branko Fučić, istaknuti povjesničar umjetnosti, znanstvenik, arheolog i vodeći stručnjak i promicatelj glagoljaške baštine, a sustavna arheološka istraživanja započela su 2002. godine. U tom dužem vremenskom razdoblju otkopana je crkva s baptisterijem i pomoćnim prostorijama koja se datira u razdoblje od 6. do 8. stoljeća, te djelomično stambeno-rezidencijalni kompleks sa salutatorijem (svečanom dvoranom). Uz arheološka istraživanja istovremeno su se provodili i radovi konzerviranja, restauriranja i prezentacije istraženih arhitektonskih ostataka.

Suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Općine Malinska – Dubašnica 2016. godine u staroj zgradi peknjice u naselju Sv. Vid – Miholjice otvorena je muzejska zbirka – Arheološka zbirka Cickini. U njoj su javnosti predstavljeni pokretni arheološki nalazi, tj. velika količina izuzetno značajne i vrijedne kamene plastike koja je pronađena na lokalitetu. Zbirka je za posjetitelje, uz besplatan ulaz, otvorena od nedjelje do četvrtka od 19 – 21.30, a petkom i subotom od 9 do 11 sati.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže