Povežite se s nama

Kultura

Obersnel potvrdio: Želimo kupiti Teatro Fenice

Objavljeno

na
Bivša kazališna dvorana Teatro Fenice, koja je svoje posljednje dane u funkciji uglavnom “provela” kao kino dvorana, mogla bi uskoro prijeći u gradsko vlasništvo.

Nije tajna da je vlasnik te zgrade već nekoliko godina tvrtka u vlasništvu Mirka Pavičića, kojeg mnogi nazivaju kraljem Korza, zbog mnogih poslovnih prostora kojima na tom području upravlja ili je njihov vlasnik, a u ljeto 2012. godine bio je spreman prodati Teatro Fenice po cijeni od pet milijuna eura, što preračunato iznosi oko 40 milijuna kuna.

Zgrada je najprije ponuđena Republici Hrvatskoj, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci, sukladno propisima pošto se radi o kulturnom dobru, no nitko od njih nije iskazao interes iskoristiti pravo prvokupa po istaknutoj cijeni.

Za Teatro Fenice zainteresiran na kraju nije bio nitko, pa zgrada već nekoliko godina stoji te je sve više nagriza zub vremena do te mjere da bi uskoro mogla biti opasna i za prolaznike.

Grad Rijeka ipak nije u potpunosti odustao od preuzimanja Teatra Fenicea, spomenuo je to ranije ovog tjedna gradonačelnik Vojko Obersnel na svom kolegiju prilikom rasprave o izvještajima o radu kulturnih ustanova tijekom prošle godine, što nije prošlo nezapaženo u javnosti. Reakcije su podijeljene, ima onih koji smatraju kako takva velika investicija Rijeci nije potrebna s obzirom na to da ni trenutni kazališni kapaciteti kojima Rijeka raspolaže nisu u potpunosti iskorišteni, ali Obersnel se s time ipak ne slaže.

“Ja nisam nikad odustao od ideje da mi tu zgradu kupimo i stavimo u funkciju, a ona jedino može biti korištena kao kazalište ili koncertna dvorana. Nadam se da će i eventualno dobivanje statusa Europske prijestolnice kulture dati nam zamašnjak da se odlučimo na tu kupnju. Potrebno je i mnogo novca kako bi se zgrada adekvatno uredila nakon toga. Ne mogu otkrivati poslovne tajne, pa o iznosu koji bi morali isplatiti za kupnju dvorane ne mogu pričati, ali mogu reći kako se radi o nekoliko milijuna eura”, rekao je Obersnel prilikom gostovanja na Radio Rijeci.

 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže