Povežite se s nama

Vijesti

Otkrivamo ostatak ankete o izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće u Rijeci

Objavljeno

na
Danas nastavljamo objavljivati rezultate telefonske ankete što ju je na uzorku od 800 Riječana radio Ipsos Puls od 27. veljače do 3. ožujka. Ranije smo objavili poredak najvažnijih kandidata koji imaju šansu ući u drugi krug pa da ponovimo da je u blagoj prednosti Mostov Marin Miletić, a slijede ga nezavisni Davor Štimac i SDP-ov Marko Filipović, a sva trojica kandidata nalaze se unutar statističke pogreške. Danas nastavljamo s poretkom ostalih kandidata kao i s rejtingom političkih stranaka, koalicija i nezavisnih lista. Dakle, odmah iza vodeća tri kandidata, Miletića, Štimca i Filipovića smjestio se je Nikola Ivaniš s potporom od 10,9 % kojeg slijedi Josip Ostrogović iz HDZ-a s 8,1% pa Ana Blečić Jelenović iz Liste za Rijeku sa 6,3 i Katarina Peović iz Radničke fronte s potporom od 5,6% anketiranih. Na potporu od 4,2 % može računati Nebojša Zelič iz Možemo, ali moramo napomenuti kako se je ovo istraživanje provodilo prije službene objave njegove kandidature pa će svakako biti zanimljivo pratiti bitku na ljevici nakon uključivanja još jednog ozbiljnog kandidata. Vedran Vivoda iz koalicije Akcija mladih i Unija Kvarnera može računati na 3,2%, a Hrvoje Burić na 1,9 % potpore građana Rijeke. Ostali kandidati ne prelaze 1%.

Jednako zanimljiva je i utrka za Gradsko vijeće u kojem i dalje najveću podršku uživa SDP no podrška mu je pala na svega 21,6 %. Iza SDP-a smjestila se NL Davora Štimca s 12,7% pa Most s 11,3%, HDZ s 11% i koalicija AM i UK sa 7,7% podrške. Izborni prag prelaze još Možemo i PGS na 5,8% i Lista za Rijeku na 5,4%, a ispod izbornog praga ostaju Radnička fronta s 3,6%, Domovinski pokret s 3,4% i Bura s 1,1%. Neodlučnih birača je 9,9% .

Kad bi ove glasove pretvorili u mandate onda dolazimo do sljedećih brojki: SDP ima 9, NL Davora Štimca 5, Most i HDZ po 4, koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera 3, a Možemo, PGS i Lista za Rijeku po 2 mandata.

Indikativan je i opći dojam o situaciji u gradu u kojem samo 11,6% Riječana misli kako se situacija poboljšava. Radi se mahom o građanima starije životne dobi koji su pretežito glasači SDP-a. Hrvatski prosjek zadovoljstva građana svojom jedinicom lokalne samouprave iznosi 31%, a ovo ogromno odstupanje Rijeke u odnosu na druge gradove i općine potvrđuje i pad podrške vladajućoj stranci koja se je u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore značajno smanjila. Značajno se je smanjila i podrška HDZ-u i može se reći da najveće stranke proživljavaju svojevrsnu krizu. Samostalni izlazak na izbore se je za sada isplatio Mostu koji na krilima svog Marina Miletića uživa duplo veću podršku u odnosu na prošle lokalne ili parlamentarne izbore.

Koalicija se je zato pokazala kao spas za Akciju mladih i Uniju Kvarnera koje teško da bi se samostalnim nastupom na izborima našle u ovom društvu. Možemo se je bolje pozicionirao od Radničke fronte s kojom se je nakon parlamentarnih izbora razišao. PGS stoji dvostruko lošije od svog kandidata za gradonačelnika i nalazi se u opasnosti da usprkos dobrom rezultatu dr. Ivaniša ostane bez svog predstavnika u Gradskom vijeću. Domovinski pokret Miroslava Škore nije se uspio nametnuti Riječanima koji mu daju svega 3,1% dok dvostruki izazivač aktualnog riječkog gradonačelnika u drugom krugu, Hrvoje Burić ostaje bez svog mjesta u Gradskoj vijećnici. Sve u svemu, očekuju nas nikad interesantniji izbori i jednako interesantna kampanja u kojoj će svaki nastup kandidata biti važan i u kojoj će, sasvim sigurno, sitnice odlučivati o budućem ustroju Gradske uprave.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram