Povežite se s nama

Mozaik

Počinje radionica “Svjetlo unutar jezika umjetničke instalacije”

Objavljeno

na


Na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci od 20. do 24. siječnja 2015. godine održat će se međunarodna Light Residence radionica “Svjetlo unutar jezika umjetničke instalacije”. Radionica se održava u okviru europskog projekta ArTVision, u kojem sudjeluju partneri iz Italije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske, a hrvatski partneri su Primorsko-goranska županija i televizijska kuća Kanal Ri.

Cilj projekta je afirmirati suvremenu umjetnost široj javnosti putem televizijskog medija, kroz snimanja priloga o poznatim suvremenim umjetnicima i njihovih praksi, ali i kroz praktičan rad ostvaren putem organiziranih radionica za studente koje vode priznati umjetnici.

Radionica Light Residence već je dosad održana u Italiji i Albaniji, a na ovo hrvatsko izdanje radionice stiže pet studenata, iz Italije (s Akademija lijepih umjetnosti iz Barija i Venezije), iz Albanije (s Univerziteta umjetnosti iz Tirane) te iz Crne Gore (s Fakulteta za dramske umjetnosti u Cetinju).

Njima će se pridružiti i desetak studenata s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti koji pohađaju izborni kolegij Scenografija preddiplomskog studija, te kolegije Intermediji i Scenografski prostori diplomskog studija Medijske umjetnosti i praksi. Glavna predavanja na radionici vodit će umirovljeni profesor i poznati umjetnik Goran Petercol, koji ističe kako je svjetlo kao tema radionice vrlo zanimljivo, jer pomoću svjetla studenti s lakoćom mogu ući u problematiku i razumjeti medij instalacije, dok i za one koje zanimaju scenografski prostori svjetlo predstavlja poseban izazov zbog širokog spektra mogućnosti uporabe.

Strani studenti imat će prilike upoznati se i s kolegijima koji su vezani za izvedbene umjetnosti – Oblikovanje nakita i Kostimografija.Kako ističe organizatorica riječke radionice Light Residence, izv. prof. Lara Badurina, prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost pri Akademiji primijenjenih umjetnosti, nakon predavanja, koja su zakazana u terminima od 10 do 13 sati, u popodnevnim terminima studenti će imati različite aktivnosti. Tako će u HKD-u na Sušaku pogledati predstavu “Rušenje Eiffelovog tornja” Jetona Neziraja, dok će u ostalim danima sudjelovati u praktičnom radu.

Glazbeni tandem JMZM Josipa Maršića i Zorana Medveda održat će studentima seriju predavanja na temu proizvodnje, produciranja i korištenja zvuka u raznim umjetničkim okruženjima (live koncert, zvuk za kazalište, zvuk za film…), dok će pod mentorstvom profesora Petercola studenti u prostorima Akademije osmisliti predložak za film ili predstavu.

Radovi studenata bit će predstavljeni na jednoj od sljedećih organiziranih izložbi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci u sljedećem semestru.

PGŽ

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže