Povežite se s nama

Kultura

Predavanje Johna Lawa u Rijeci

Objavljeno

na
U petak, 13. ožujka u 19 sati u velikoj dvorani Filodrammatice predavanje će održati Johna Lawa, jednan od osnivača kalifornijskog Burning Man festivala i predvodnika skupine kakofonista iz San Francisca. John Law američki je umjetnik najpoznatiji po svom doprinosu “cultural jammingu”, članstvu u “Suicide Clubu”, osnivanju Društva kakofonista San Francisca i festivala „Burning man“. U predavanju će se Law osvrnuti na svoj rad od sredine 70-tih godina prošlog stoljeća do danas.

Njegov rad značajno je utjecao na pop-kulturu, umjetnost i aktivizam. Generacijski roman “Fight Club” autora Chucka Palahniuka izravno je inspiriran kakofonistima s kojima je Palahniuk i provodio vrijeme pišući roman. Organizacijska forma festivala “Burning man” i njegov neonski simbol, kojega je dizajnirao i izradio Law, postali su obrazac koji su slijedili brojni festivali diljem svijeta.

Law je svoj umjetnički put započeo članstvom u “Suicide Clubu” osnovanom u siječnju 1977. “Suicide Club” predstavlja začetak djelovanja kroz zaigrane podvale i provokacije koje su postale utjecajne u supkulturama i društvenim pokretima. Iz “Suicide Cluba” razvili su se “Billboard Liberation Front” grupa koja gerilski djeluje i mijenja značenje oglasa, koji alternacijom sadržaja postaju usmjereni protiv korporacija i “The San Francisco Cacophony Society”, koji također djeluju kroz uličnu umjetnost, medijske smicalice i provokacije. Kakofonisti su začetnici metoda koje danas poznajemo kao “flashmob” i “urban exploration” gdje se kroz naoko spontane i besmislene akcije u javnom prostoru proizvodi efekt začudnosti. Law je intenzivno djelovao u Društvu kakafonista i surađivao s “Billboard Liberation Frontom”. Kakofonisti su prema nekim glasinama raspušteni, ali barem neke njihove sekcije i dalje djeluju.

Law je jedan od pet suosnivača “Burning mana” i na njemu je radio do 1996. godine kada je došlo do sukoba među osnivačima. Sukob je razriješen 2007. godine sporazumom “Temple of the Three Guys”, a na Lawovu inicijativu vlasništvo nad “Burning manom” prešlo je u javnu domenu. Danas postoji nekoliko desetaka “Burning man” festivala koji su organizirani u mrežu. Naravno, izvorni festival i danas plijeni najviše pažnje javnosti.

Djelovanje Johna Lawa nije podložno klasifikaciji, uglavnom je djelovao u grupama koje su istraživale, a povremeno i slamale granice konformističkog društva. Tražili su maštu i avanturu, međusobno povjerenje izvan okrilja mainstreama. Na zaigran način ometali su propagandu, rugali se simbolima, istraživali urbane prostore kojima je bio zabranjen pristup (poput kanalizacija i mostova). Gradili su nove slobode kroz kaos, zbunjivanjem masa do te mjere da je nekad izgledalo opasno ili neočekivano ludo. Uglavnom bezopasni, često van zakona, kakofonisti su uvijek zabavni.

John Law je inspirirao generacije umjetnika, aktivista i kulturnih radnika i sigurni smo da će njegovo predavanje unaprijediti razumijevanje suvremene kulture i potaknuti na djelovanje.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

12.05.2023.
Obavještavamo korisnike parkirališta u Ulici Senjsko pristanište da će u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 07 do 18 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, na istočnom dijelu parkirališta uz ogradu i na kružnom toku na spoju s Demetrovom ulicom, zbog prolaza autobusa radi transfera putnika s kruzera. Vozila zatečena na navedenoj lokaciji premjestiti će specijalno vozilo “pauk”.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram