Povežite se s namaBeč, Wien Vienna, Dunaj…mnogo je imena za ovaj veličanstveni grad. Grad leži na Dunavu, nalazi se u sjeveroistočnom djelu zemlje i ima nešto manje od 2 milijuna stanovnika. Nedavno je proglašen najboljim gradon na svijetu o kvaliteti života. Gotovo pet stotina godina bio je glavni grad Austro-ugarske monarhije koja je obuhvaćala i naše krajeve. Danas je to glavni grad Austrije, grad bogate kulturne baštine s mnogo znamenitosti poput dvoraca Hofburg, Schönbrunn, Belvedere i drugih. Beč je grad gastronomije, umjetnosti i nezaobilazno turističko odredište svih koje vole putovati. “Bečka škola”, “Bečki dječaci”, “Sacher torta”, Prater i mnogi drugi izrazi koje ne znam napisati niti izgovoriti postali su bečki “brand” u svijetu. Baš poput Davora Šukera u nas 😉 
Hrvati su stoljećima pohodili austrijsku prijestolnicu iz različitih pobuda. Petar Zrinski i Fran Krsto Frankapan išli su se pomiriti i pojesti sachericu s austrijskim carem Leopoldom, Herr Otto Barić postao je simbolom austrijskog nogometa, Herman Potočnik (astronautika) i Josip Belušić (izumitelj velocimetra) bavili su se znanošću….Ipak, Hrvati su u Beč odlazili najčešće zbog glasovitog Bečkog fakulteta na kojemu su se školovali brojni hrvatski intelektualci. Danas u Beču studira   Katarina Mihelić s kojom sam popričao o životu u Beču. Ljupku Katarinu upoznao sam na proslavi Nove godine u voljenom nam gradu u koji se rado vraća kada joj fakultetske obveze dopuste. Već mi se tada učinila zanimljivim sugovornikom pa sam  odlučio iskoristiti priliku da ponovo stupim s njom u kontakt tako da ju intervjuiram za “Priče iz daljine.” Kao što vidite, uspio sam.
Zašto si se odlučila studirati u inozemstvu? Što je nedostajalo hrvatskim fakultetima?

Nekako sam oduvijek razmišljala o studiju u inozemstvu. Ne iz razloga što nešto nedostaje hrvatskim fakultetima, već zato da osim akademskog obrazovanja steknem životno iskustvo i osamostalim se.

Što studiraš i zašto baš Beč?

Studiram međunarodno poslovanje na WU, jednom od vodećih fakulteta za ekonomiju u Europi. Internacionalnost studija i Beča kao glavnog grada, bogata povijest i kultura, razlozi su zašto sam odabrala baš taj grad.

Što je potrebno za upisati fakultet u stranoj državi? Jesi li brzo svladala jezik?

Za upisati fakultet u Austriji potrebni su matura, prijemni ispit i jezična diploma. S jezikom nisam imala većih problema jer sam tijekom srednje škole pohađala izvannastavni DSD program i položila traženi certifikat za njemački jezik.

Koje su prednosti studija u inozemstvu u odnosu na studiranje u Rijeci? Program? Odnos profesor-student? Izvannastavne aktivnosti?

Jedna od prednosti su neobavezna predavanja za većinu kolegija. Zbog fleksibilnosti studentskog rasporeda, olakšana je organizacija akademskih obaveza, posla i slobodnog vremena.
Odnos profesor-student nije toliko izražen zbog velikog broja studenata, na zimskom semestru upisalo nas se oko 3000. Iz tog razloga fakultet je jako dobro organiziran, a posebno za brucoše organiziraju se eventi kako bi se što bolje uklopili i priviknuli na studij. Izvan redovnog programa održavaju se tečajevi jezika, sportske aktivnosti i partiji u menzi.

Kako provodiš slobodno vrijeme u Beču? Što te ispunjava? Izlasci? Kulturni programi?

Moje slobodno vrijeme prilično je ograničeno pa ga volim provesti u dobrom društvu, izlascima i upoznavanju grada. U Beču se stalno nešto događa, preko ljeta se održavaju razni festivali, a zimi je najpopularniji Weihnachtsmarkt odnosno božićni sajam. Rado posjećujem koncerte i izložbe, kojih ima napretek.

Usporedi život u Beču i u Rijeci. Troškovi života (stanarina, režije, kava, marenda u njihovom indexu).

U Beču je viši životni standard, a sukladno tome i troškovi života. Visina stanarine i režija različite su u dijelovima Beča, ali se može pronaći optimum. Studentski domovi dobro su opremljeni te također jedno od zadovoljavajućeg rješenja stanovanja u austrijskoj metropoli.
U odnosu na Rijeku, organiziranost i dosljednost javnog prijevoza su na vrhuncu. Ručak u menzi fakulteta nije subvencioniran kao u Hrvatskoj i kava je skupa. Primjera radi, za jednu kavu na faksu, u Rijeci bih mogla popiti dvije, možda i tri ako je kafić povoljniji. Izlasci i noćni život također su skuplji u odnosu na Rijeku.

Na kojem jeziku razmišljaš?

Uglavnom na hrvatskom, ali često se potkradu misli na stranim jezicima.

Nedostaje li ti Rijeka, more, ljudi, Korzo itd…?

Osim obitelji i prijatelja s kojima sam svakodnevno u kontaktu, nedostaje mi more, pogotovo sad kad počinje ljeto. Da sam u Rijeci, vjerojatno bih spremala ispite na nekoj plaži u hladu, a ne pod krošnjom lipe u parku (ima i to svojih draži, al’ more je more).

Hoćeš li nakon završetka studija nastaviti živjeti u Beču ili se planiraš vratiti u Rijeku?

Po završetku studija se planiram zadržati u inozemstvu i steći poslovna iskustva.

Mnogo Hrvata živi i radi u Beču. Zašto je to tako? Misliš li da će kada Austrija ukine restrikcije za radnike iz Hrvatske taj broj biti veći?

Poznato je da su Hrvati kroz povijest migrirali na područje današnje Austrije, a Beč je bio glavni grad država kojima je pripadao i veći dio Hrvatske. Obzirom na bogatu zajedničku prošlost, ne čudi da i danas Hrvati u pronalasku boljeg posla odlaze u tom smjeru. U ožujku ove godine Beč je ponovno proglašen najboljim gradom na svijetu po kvaliteti življenja, stoga je moguće da se broj radnika iz Hrvatske poveća kada se ukinu restrikcije.

Hvala ti Katarina na razgovoru. Još jedno pitanje za kraj…Bojiš li se sudbine Zrinskog i Frankapana kada onako miroljubivo odlaziš u Beč?

Naravno da ne, to je događalo prije 500 godina. Austrija više nije kraljevina. Između mene i njih nema nikakvih sličnosti.

 

Marketing