Povežite se s nama
Tog proljetnog dana sjedio sam u predavaonici 225. Vani sunce, miris proljeća dopirao je kroz otvoreni prozor, a ja sam pokušavao svoje misli udaljiti od fiziologije bilja, najdosadnijeg predmeta kojeg slušam u ovoj akademskoj godini. Uhvatila me blaga nostalgija za nekim prošlim danima koje sam proveo kao mladi glumac na kazališnim daskama jednog riječkog teatra. Bila su to zbilja lijepa i luda vremena. Upoznaješ se i surađuješ sa zanimljivim ljudima, sudjeluješ u stvaranju predstava i puno putuješ, cijeni se tvoja kreativnost i angažman. Studiji filmske i kazališne umjetnosti, odnosno studij glume i režije, san su i želja mnogih mladih ljudi. Ja nisam krenuo tim životnim i profesionalnim putem, međutim moja sugovornica je. Silvija je za mjesto svog studija izabrala maleni sveučilišni gradić u neposrednoj blizini Londona. Svoja iskustva i zgode odlučila je podijeliti samnom i s brojnim čitateljima portala Fiuman.hr.

Kako to da si se odlučila za studij u Engleskoj ?

“Oduvijek sam znala da želim studirati u inozemstvu jer volim promjene i nova iskustva. Kako je tijekom srednje škole moja ljubav prema glumi i kazalištu prerasla u ljubav prema filmu, što se tiče izbora fakulteta, znala sam da ću bolji fakultet, vezan uz film, naći negdje izvan Hrvatske. Amerika je za prvi korak bila pre daleko za moju mamu, a Francuska nije imala opcije da 1. godina bude na engleskom te sam zaključila da je najbolji izbor Engleska.”

Što studiraš ?

“Studiram Film Studies tj. filmsku znanost na University of Warwick, koji je za to najbolji u Velikoj Britaniji i jedan od najboljih na svijetu za taj studij.”

Možeš li ukratko opisati kako funkcionira sistem visokog obrazovanja u Engleskoj ?

“Sistem funkcionira tako da se prvo mora završiti 3 ili 4 godine Undergraduate stupnja i onda tko želi može nastaviti na Postgraduate ili Masters stupanj, što nije obavezno i nije nužno da se nađe dobar posao. Također kako je Hrvatska u EU, za Undergarduate obrazovanje je moguće dobiti posudbu od britanske vlade koja se kasnije kad se nađe posao polako otplaćuje, ali su uvjeti odlični tako da je to poželjno iskoristiti.”

Kakav je način života, kakvi su ljudi s kojima se svakodnevno susrećeš i općenito kakva su tvoja studentska iskustva koja si stekla kroz ove tri godine studija ?

“Način života je odličan! Na 1. godini sam živjela na campusu te sam upoznala super ljude iz svih dijelova svijeta i uspostavila prekrasna prijateljstva koja će trajati cijeli život. Iako su mi ljudi, kad sam odlazila za Englesku, govorili kako su Englezi dosta hladni i da se većinom druže samo jedni s drugima, ja nisam imala takav dojam. Svi su me veoma toplo primili i ako sam se ja potrudila uspostaviti kontakt s nekim to bih dobila i zauzvrat. Sto se tiče 2. i 3. godine, više se ne živi na campusu nego u gradiću Leamington Spa koji je odmah pored fakulteta. Tamo sam si sa prijateljima iznajmila kuću i još se više osamostalila nego kad sam živjela na campusu. Život je tamo veoma miran, ali vožnja vlakom do Birminghama je samo 20min tako da nam je to glavna shopping destinacija, a ako se zaželimo Londona može se doći dosta brzo vlakom ili autobusom.”

Gdje se vidiš u sljedećih pet godina, imaš li kakve planove nakon završetka studija ?

“Nakon što ove godine diplomiram na University of Warwick planiram se preseliti u London i tamo raditi godinu dana. Želja mi je naći neki posao u filmskoj ili TV industriji, tako da steknem praksu. U međuvremenu bih pripremala prijavu za magisteriji, a prijavila bih se na NFTS (National Film and Television School) za filmsku produkciju i ako me prime to bi stvarno bilo ostvarenje snova.”

Je li uistinu krajolik u Engleskoj tako lijep kao što ga predstavljaju u poznatim detektivskim serijama kao što su Miss Marple i Poirot ?

“Dobro pitanje! Je, stvarno je prekrasno i idlično, pravi engleski countryside. Npr. u gradiću u kojem živim, Leamington Spa, sve je prepuno prekrasno uređenih parkova, golf terena i šetnica s odličnim krajolikom za jahanje konja i uživanje u izležavanju na travi. Jako sam blizu Stratford-upon-Avona gdje se može uživati u pogledu na stare Engleske kućice i naravno posjetiti ona Williama Shakespearea.”

Usporedba života u Warwicku i Rijeci, koje su prednosti jednog, koje drugog ?

“Život u Rijeci: more, šetnja uz lungomare, ispijanje kave kojem nema kraja…”

“Život u Warwicku: puno evenata za studente (od zabavnih do edukacijskih), jednostavnost pronalaska posla za studente, raznolikost spotskih aktivnosti…”

Kakvi su troškovi života u Warwicku

“Troškovi su nažalost puno veći nego da se studira u Hrvatskoj tako da sam srećom dobila posudbu od britanske vlade za studiranje te mi je to uvelike pomoglo.”

Kakav je život za mlade ? Tulumi ? Noćni izlasci ?

“Iako se moj fakultet smatra jednim od malo ozbiljnijih i nije party centrala, ima dobrih izlazaka. Na 1. godini većinom se ide u SU (Student Union), što je studentski centar koji u svom sklopu ima restorane, pub i klub gdje se održavaju razni tematski partiji. Sad kako živim U Leamington Spa većinom idem tamo u izlazske i stvarno je odlično. Za svakoga ima ponešto, od fora pubova, do fancy alternativnih klubova. Ako se baš zaželim nekog većeg izlaska znam otići sa prijateljima do Birminghama, što je uvijek večer za pamćenje, a ako se dobro organiziramo zna se otići i do Londona na jednu večer.”

Što to te najviše veže za rodnu Rijeku i nedostaje li ti grad koji teče ?

“Definitivno obitelj, prijatelji i naša prekrasna priroda te moj pas West i naše zajedničke šetnje. Svaki put kad se vratim ne mogu se zasititi odlazaka u šetnje kraj mora ili u šumu i više sam počela cijeniti te naše ljepote koje imamo nadomak ruke. Također, mediteranska prehrana mi stvarno fali dok studiram i svaki put kad dođem jedva čekam da tata pripremi moja omiljena riblja jela.”

Što bi ukratko poručila čitateljima portala Fiuman.hr i svim ljudima dobre volje ?

“Dragi čitatelji, znam da je već iskorištena fraza, ali sljedite svoje snove! ☺ Ako to znači da možda morate otići iz svoje zemlje, nema veze, uvijek se možete vratiti. I vjerujte mi, ako odete počet ćete neke stvari koje Hrvatska nudi više cijeniti, a pogotovo ako ste mladi, osamostalit ćete se i razviti veoma brzo kao osoba.”

Marketing