Povežite se s nama

Mozaik

Proslavljeni riječki pijanist Goran Filipec oplemenio osorsku noć

Objavljeno

na


Proslavljeni riječki pijanist Goran Filipec održao je recital u Osoru, kao dio programa 44. Osorskih glazbenih večeri. Filipec je jedan od najznačajnijih hrvatskih pijanista s međunarodnom karijerom, posebno je poznat kao bezprijekoran  interpret glazbe mađarskog glasovirskog maga Franza Liszta. Goran Filipec dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada te redovito snima za uglednu diskografsku kuću Naxos.

Osorskoj publici predstavio se s kompleksnim programom koji uključuje djela Blagoja Berse i Franza Liszta. Koncert je započeo s Sonatom u f-molu Blagoja Berse, jednostavačnu sonatu Filipec je svirao vrlo slojevito dajući svakom glazbenom motivu posebno mjesto u cjelini, takav pristup  publici je podario iskonski doživljaj osunčane glazbe iz ranog Bersinog opusa. Program je nastavljen s Lisztovom Nakon čitanja Dantea: fantasia quasi sonata, nešto mračnije akcente Lisztovog skladateljskog imaginarija Filipec je interpretirao s zavodljivom mirnoćom i interpretacijskom produhovljenošću odsviranih tonova. Posebno su nas se dojmila  toplina umjetnikova pristupa te postupna gradacija razvoja glazbene teme, bez pretjeranog afektirnja i forsiranja detalja. Ukoliko je netko u publici zatvorio oči mogao je zamisliti vlastitu sliku Danteova kompleksnog svijeta Božanstvene Komedije.

Za kraj programa slušali smo Velike etide prema Paganiniju Franza Liszta, radi se o tehnički vrlo zahtjevnoj skladbi koju je Filipec svirao s izuzetnom mirnoćom u pristupu. Svaki odsvirani glissando posjedovao je intenciju da slušatelju natjera trnce na kožu, isto tako polaganiji segmenti Velikih etida odlikovali su se kontemplativnošću  pristupa. U Velikim etidama je posebno došao do izražaja Filipecov kontrastni pristup klavijaturi koji je od krucijalnog značaja za potpuni umjetnički doživljaj. Svirku Gorana Filipeca oplemenila su i intenzivna ali kontrolirana te duboko promišljena crescenda. Glazbenik je svojim prstima smekšao tipke glasovira te ga pretvorio u živog pripovjedača glazbe, to je sveta granica prelaskom koje je ova koncertna večer postala jedinstvena i neponovljiva.

Publika je Gorana Filipeca ispratila vrlo srdačno i uz povike „bravo!” što je on nagradio bisom također iz kajdanke Franza Liszta. Kada se sve zbroji i oduzme moramo konstatirati da smo prisustvovali jedinstvenom glazbenom doživljaju koji će dugo ostati u našim ušima i srcima. Goran Filipec najavljen je kao gost koncertne sezone u HNK Ivana pl. Zajca što je odličan potez uprave Zajca da se proslavljeni glazbenik uključi u glazbeni život grada iz kojega je potekao.  

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.11.2022.
Dana 29.11.2022.godine počinju radovi na održavanju kanalizacijskog kolektora u ulici Janka Polića Kamova. Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati prema privremenoj prometnoj regulaciji, te se mole sudionici na poštivanje iste. Radovi će se provoditi u noćnom terminu (21-06 sati).Predviđeni završetak radova je 30.1.2023.godine

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram