Povežite se s nama

Rijeka i kiša se vole. To nije nikakva tajna i novost je samo onima koji ili ne poznaju riječku klimu ili ne žive u Rijeci. Godišnje u prosjeku dobijemo 100 kišnih dana, a znaju se dogoditi i obilne kišne epizode, posebno kad nas posjeti Genovska ciklona.

Jedna epizoda je upravo završila, ona od petka kada je Genovska ciklona po tko zna koji put u povijesti potopila Rijeku i donijela 102 mm kiše u samo 12 sati padanja. Uz tako obilne oborine, nema te odvodnje koja to može progutati. Zato se po riječkim ulicama prometovalo vrlo otežano.

Ovom kišom Rijeka je debelo premašila prosjek za studeni koji iznosi 181 mm. U tri “studene” kiše Rijeka je dobila 237 milimetara oborine, a još nije prošla ni prva polovica mjeseca. Rekord za studeni još je daleko, na 483 mm iz 2000. godine. Ni to nije sve, prema španjolskom Ogimetu, 102 mm kiše izmjerenih u petak u 20h, najveća su količina kiše u Europi za taj termin, te šesti svjetski rezultat.

Subota je po dinamičnosti osjetno mirnija, zadržava se oblačno vrijeme s povremenim oborinama. Na cestama kroz gorje vladaju zimski uvjeti pa treba biti na oprezu. Do kraja dana će uslijediti i djelomično razvedravanje.

Najava je to još stabilnije nedjelje, koja će ponuditi i sunčana razdoblja. Više vedrine znači i više hladnoće, posebno u krajevima pod snijegom pa će se i u prvoj polovici sljedećeg tjedna u jutarnjim satima na tim područjima mjeriti i deblji minusi.

Prognostički modeli neku zamjetniju oborinu vide tek za nadolazeći petak, a do tada bi trebalo biti većinom suho i stabilno te vrlo svježe, u gorju i hladno vrijeme. Jutra i na Kvarneru hladna, a vidi se i jako puno bure, posebno u prvoj polovici sljedećeg tjedna, javlja RiMeteo.