Povežite se s nama

Najbolji izleti su sigurno oni na koje odeš kao dijete. Sjećanja koja se tada stvaraju, upečatljiva su i ostaju pohranjena negdje ispod svih gluposti koje nam danas svjesno/nesvjesno, uljepšavaju/ zagorčavaju život. Pamtiš prve odlaske u kina, kazališta, nacionalne parkove, no i u ono čudo gdje vidiš zvijezde na sasvim drugačiji način. Jedno od takvih čuda nalazi se i u Rijeci, na brdu Sv. Križa.

Prije sedam godina, u objektu koji je zapravo sagrađen 1941. godine kao vojna utvrda, otvoren je suvremeni Astronomski centar. No ova utvrda imala je prvo prenamjenu u 2001. godini, kada je izgrađena zvjezdarnica upravo zahvaljujući Gradu Rijeci, Zajednici tehničke kulture Rijeka te članovima Akademskog društva Rijeka. Te godine ugrađen je teleskop i pokretna astronomska kupola čime je nastala zvjezdarnica. Upravo s nje su otkrivene dvije promjenjive zvijezde. Zbog sve većeg interesa, par godina nakon došlo je do realizacije stvaranja Astronomskog centra u današnjem postojećem stanju. Ovaj centar je jedini u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu, planetarij te ostale prigodne objekte koji se nalaze u njegovom sklopu. U obnovu i cijelu rekonstrukciju uloženo je oko 12,5 milijuna kuna te je tim ulaganjem ovaj objekt postao jedan od najvećih investicija tehničke kulture u Hrvatskoj. Ovako čitajući brojku možemo reći da su to ogromni novci ali zasigurno nisu otišli uzaludno što najbolje znaju oni koji su posjetili ovo mjesto. Centrom upravlja Rijeka sport d.o.o koja je u vlasništvu Grada Rijeke.

Planetarij sadrži kupolu promjera 8 metara, klimatiziranu dvoranu koja ima kapacitet 50 sjedećih mjesta + 2mjesta za invalide amfiteatarskog oblika sa suvremenom sofisticiranom opremom. Programi su raznovrsni te su namijenjeni svim uzrastima a cijene su više nego pristupačne za nezaboravno promatranje onoga iznad nas- svemira, bilo to u stvarnoj ili stimuliranoj slici. Razne projekcije se vrše pomoću digitalnog sustava s pet projektora kojima se može prikazati oko 118.000 zvijezda, Sunce, Mjesec, planeti, poučne slike i filmovi s prigodnim temama. Projektori nude i promatranje noćnog neba u bilo koje vrijeme s bilo koje lokacije na našoj planeti. Programi se izvode danima od utorka do subote radnim vremenom do 22h a ljeti i sat duže. Filmovi su sinkronizirani na hrvatski jezik a mnogi poznati poput Massima Savića, Radojke Šverko, Ivana Šarića, glumca iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka su posudili svoj glas. Moguć je i najam za vrijeme određenih kongresa, seminara, dječjih rođendana, održavanje raznih koncerata ili tematskih večeri. …U ponudi su i interaktivne radionice, prezentacije sa stručnim osobama koje nam mogu pobliže objasniti ovaj pomalo apstraktni svijet svemira na laički način.

Osim edukativne, znanstvene svrhe bitna je i ona turistička upravo zbog svoje jedinstvenosti što je jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj. To najbolje pokazuju podaci o posjećenosti koja je najveća za vrijeme ožujka, travnja i svibnja većinom zahvaljujući grupnim posjetima školaraca, studenata. No u zadnje vrijeme i stranci prepoznaju Riječke atrakcije te je nedavno Astronomski centar posjetila i grupa Kineza( nećemo stereotipno komentirati da nema gdje ih nema sa selfie štapovima), Slovenaca te mnogih drugih turista koji shvaćaju da turizam više nije samo more, sunce plaža nego i razne zanimljivosti poput ove. Da vrijedi sav trud zaposlenih u ovom centru dokazuju i razne nagrade poput priznanja u sklopu projekta Najbolje u Hrvatskoj 2013. – Izabrali građani Primorsko-goranske županije, za objekt kojeg bi građani najčešće posjetili i preporučili turistima u kategoriji zabave (76,66 % glasova). Za doživjeti ovaj centar najbolje je otići posjetiti ga jer cijena nije visoka, zanimljivo je, sadržajno, barem za dvije stvari se izađe pametniji nego što se uđe. Dostupno je i invalidima, iskustvo koje ćete pričati na jutarnjoj kava špici pokazujući selfi koji ste snimili jer naravno da imaju tamo i besplatni Wi-Fi.

Ne, ovo nije nagovaranje, nego samo informiranje gdje otići, gdje možete imati zanimljivi koncert, dječji rođendan ili održani seminar umjesto u malom uredu. Tamo se možete pronaći ispod zvijezda i sami bez potrebe za ičim ili ikim, u nadi da tamo negdje nešto stvarno postoji. Neki paralelni svijet s našim koji nas proučava kao što i mi proučavamo njega( pod tim se ne aludira na male zelene koji su možda rozi sa sivim točkama i bijelim prugama te su sasvim normalniji nego pola pokemon fanatika koji vrludaju našim planetom).

Marketing