Povežite se s nama

Grad Rijeka nadaleko je poznat kao grad bogatog noćnog života i odličnih provoda. No, manje je poznata činjenica da je jedna od prvih diskoteka u Europi, a definitivno prva na području Hrvatske bila u Rijeci. U ”Husaru” je krenula zabava koja ni do danas nije stala što se tiče izlazaka na području Rijeke.

Nema tko tih godina nije znao gdje se nalazi podrumski prostor u Dežmanovoj 3. Samo ime je bilo neobično za tadašnja vremena, ali je bilo dobar pokazatelj da se ovdje radi o početku nečeg novog na riječkim glazbenim scenama. Sam početak, ideja stvorila se kao i uvijek u društvu nekolicine koja se svojim idejama nadopunjava dovoljno dobro da stvori nešto novo. 1957. godine u ”Radio Rijeci” u velikoj dvorani zvanoj ”Veliki studij”, tadašnji odgovorni, svojevoljno i dobrovoljno su nedjeljom na par sati otvorili svoja vrata društvu s Pećina koje je bilo zaljubljenik u diskografske novitete. Društvo kojem je predvoditelj bio Vittorio Franovich Vito se tamo okupljalo kako bi međusobno prezentiralo nove ploče koje su uspjeli nabaviti raznim putevima. Pretežno zahvaljujući činjenici da je Rijeka obilovala pomorcima koji su s britanske, američke glazbene scene donosili nove glazbene smjerove poput rock and rolla. Rođaci pomorci su rada bilo još poželjniji jer se upravo njih molilo da svojim odlaskom na brod ne dođu praznih ruku nego da donesu najnovije ploče.

Formirali su i službeno svoje ” Društvo prijatelja zabavne muzike” koje je potvrđivano tako što su članovi imali iskaznice, Upravni odbor i prvog predsjednika, idejnog začetnika Vita Franovicha. Nedjeljom je glazba dopirala čak i na Korzo. Ulaz se ipak naplaćivao, no to nije sprječavalo mlade da se iskradu na koji sat i zaplešu u ritmu Chucka Berryja, Elvisa Presleya te mnogih drugih imena za koja ipak treba google mlađim generacijama. Članovi Društva su shvatili da je mladima potrebno više te stvorila ideja o pokretanju plesnih večeri gdje bi mladi Rijeke opustili se u glazbi i jednostavno zaboravili sve probleme barem na sat vremena. Prostor se pregovorima dobio zahvaljujući pomoći Narodne omladine gdje su ipak morali uvjeriti tadašnjeg predsjednika Narodne omladine da neće biti samo američke glazbe nego domaćih ploča, prijateljskih zemalja. Prostor je bio neuređen no složnom akcijom članova , njihovih prijatelja i poznanika koji su majstori potrebni za uređenje doveden je u red. Investirano je u opremu poput gramofona, pojačala, zvučnika, mikrofona i to sve sa strane vrijednih članova koji su zaista imali želju stvoriti nešto za mlade. U jesen 1957. godine gramofonski zaljubljenici stvorili su prvi disko klub u gradu. Možda nije bilo izraza ”disko klub”, disko kugle, DJ-a no glazbena oprema, prostor, nosači zvuka, osoba koja ”pušta glazbu” te najbitnije plesači bili su sve što je klub ”Husar” posjedovao i što se može smatrati pretkom diska. Dva gramofona su se nalazila na pultu na kojem su se izmjenjivala dva DJ-a.

Vijest o plesnjacima ubrzo se proširila među studentskom, učeničkom populacijom samom usmenom predajom (tipičnim trač komentiranjima, no i plakatima diljem Rijeke. U dvoranu je moglo stati 200-300 mladih željnih zabave. Program je za današnja vremena relativno bio kratak, subotom od 18 do 23h te nedjeljom od 18 do 22h no vrijedan svakog dolaska. Popularno mjesto bilo je puno mladih koji su odjećom, plesom pokušali privući poglede suprotnoga spola. Jednostavno si morao bit viđen tamo jer dame su birale plesnog partnera (ujedno i najzanimljiviji dio večeri osim ako tvog odabranika nije taman odabrala ona prije tebe). Pošto je ipak bio potreban donekle red, zaposleni su i čuvari tj redari koji su samim svojim ugledom sprječavali i samu pomisao na izgrede. Osim pića bila je i ponuda sendviča koje su radile djevojke te su se i tim načinom financirale ploče i redari. Klub je nastavio funkcionirati do 1964. godine kada ga lagano preuzima drugo društvo. Prostor je dao svoje te je takva glazba lagano prerasla u druge smjerove no ipak to društvo pokazalo je da radom, voljom te akcijom može doći do stvaranja nečeg sasvim nepoznatog. Mnogi su prve plesne pokrete, ljubavne poglede, poljupce iskusili upravo tamo. Neki se možda još i danas prisjete prvih ljubavi kada začuju jednu od pjesma kralja rock’n’rolla.

Danas Rijeka nudi pregršt mjesta za izlaske, koncerte, bučne glazbe, tihe glazbe. Tadašnja vremena i danas ipak se svode na isto: bitno gdje je ekipa. Ako se nalazite u dobrom društvu te slušate glazbu koja Vas oraspoloži, nije bitan prostor i da li je stolica dizajnerska i 578kn ili neka iz bakine kuhinje. Glazba pomaže, ona dobra pjesma podigne, ona tužna kao za inat sjeti na neka lošija vremena no ipak postiže da se na tren odvojimo od svega. Na kraju dana sve prođe pa tako i 50-godine no ipak je lijepo znati da su u Gradu koji teče bili prvi disko počeci. Možda je tada bilo bolje za izaći, sve novije i danas smo zasićeni raznim kafićima, ponudama no vjerujemo da se u Gradu Rijeci ipak može pronaći i danas prostor s glazbom za svačiji ukus.

P.s. Nazovi staro društvo i izađi van tako da se 50-tih godina 21. st. imaš čega sjećati u staračkom domu! 🙂

Marketing