Povežite se s nama

U rubrici pod nazivom “Šta da?” svake ćemo subote objaviti našim sugrađanima manje poznatu zanimljivu priču vezanu uz Rijeku i okolicu…

Vjerojatno je iznimno mali broj Riječana i Riječanki koji barem nekoliko puta nisu prošli ispod Riječke ure i Koblerovim trgom, ako uopće i postoje takvi, no vjerojatno je tek manji broj njih zamijetio da se na tom području nalazi i jedna iznimno uska i mala ulica koja nosi izuzetno zanimljiv naziv.

Ulica Šišmiš definitivno može ponijeti epitet ulice s najzanimljivijim nazivom u našem gradu, a evo kako je on i nastao…

Svi znamo za životinjice pod tim nazivom, no one ipak nisu razlog zbog čega je spomenuta ulica po njima i prozvana. Za to su zaslužni pripadnici jedne političke sljedbe koja se pojavila koncem 60. godina 19. stoljeća u vrijeme trećeg pripojenja Rijeke Ugarskoj.

U jeku političkih borbi za vlast 1867. godine u Rijeci, unutar gradske uprave, koja se opredijelila za Mađare, došlo je do velikog rascjepa. Većinsku struju tvorila je Mađarska demokratska stranka, koja podržava novoimenovanog kraljevskog komesara Eduarda Cseha u njegovu nastojanju da Rijeku potpuno podvrgne peštanskom centru. Oni su željeli izravnu vezu s Ugarskom uz nedirmutu autonomiju, pravo i privilegije. Na čelu tih liberalnih “sankilota” nalazio se riječki trgovac Gasparo Matcovich.

S druge strane, postojala je manjinska struja koja se opirala većini. Za nju je značajno da želi imati više ili manje isto ono što i “partito Matcovich”, ali povrh toga još i povlasticu sveopće municipalne vlasti po vlastitoj volji. Budući da su se po običaju, uvijek konspirativno, sastajali u kasnim večernjim satima ulici koja ja tema upravo ove priče, protivnici su ih posprdno nazvali “I pipistrelli”, odnosno “strankom šišmiša”. Vođa ove opozicijske struje bio je visoki općinski službenik dr. Luigi Peretti, kandidat za prvog riječkog zastupnika u Ugarskom parlamentu.

Naziv Ulica Šišmiš može se pronaći u registrima popisa riječkih ulica koji je napravljen još 1950. godine.

 

Marketing