Povežite se s nama

Vijesti

Tehnički fakultet u Rijeci razvija obrazovnu platformu o primjeni umjetne inteligencije u visokom obrazovanju

Objavljeno

na
Tehnički fakultet u Rijeci partner je na projektu „Transverzalne vještine u primijenjenoj umjetnoj inteligenciji“ („TSAAI“) čiji je cilj osnažiti transverzalne vještine u umjetnoj inteligenciji (AI) u području visokog obrazovanja. Kroz ovaj će projekt biti osmišljen nastavni portal „FUTURIA“ koji će granu umjetne inteligencije približiti široj publici, s posebnim fokusom na studente visokog obrazovanja.

Prvi koraci projekta Erasmus+ „TSAAI“ 

U projektu sudjeluje šest europskih sveučilišta odabranih kao predvodnika u istraživanju i razvoju primijenjene umjetne inteligencije u svojim zemljama – Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Estoniji i Sjevernoj Makedoniji. Osim Tehničkog fakulteta u Rijeci, uključene su sljedeće institucije: Sveučilište primijenjenih znanosti Offenburg (Njemačka), Institut Jožef Stefan i Međunarodna poslijediplomska škola Jožef Stefan (Slovenija), Međunarodno balkansko sveučilište (Sjeverna Makedonija) i Tehnološko sveučilište Tallinn (Estonija).

Internacionalizacija obrazovanja

Svrha projekta je pokretanje portala „FUTURIA“, za čiju je izgradnju predviđeno financiranje Europske komisije u iznosu od 370.000,00 eura. Portal će omogućavati usvajanje primijenjenih kompetencija umjetne inteligencije kroz transverzalne i uključive sadržaje. 

“Suočeni s golemom potražnjom za stručnjacima u grani umjetne inteligencije nastojimo nadomjestiti trenutni manjak odgovarajućih obrazovnih sadržaja za sveučilišne studente diljem Europe”, objašnjava Ivan Štajduhar, voditelj Laboratorija za umjetnu inteligenciju na Zavodu za računarstvo Tehničkog fakulteta u Rijeci te jedan od suvoditelja ovog projekta.

Rani intelektualni proizvodi

Nakon prvog sastanka predstavnika projektnog konzorcija u svibnju 2022. u Malagi u Španjolskoj, prošli je tjedan održan drugi redovni sastanak konzorcija, ovaj put u virtualnom okruženju. Projektni konzorcij čini ukupno 28 članova uključujući znanstvenike, nastavnike i tehničare iz multidisciplinarnih područja.

Izrada višejezične web stranice koja integrira platformu za online učenje s razvojem odgovarajućeg nastavnog plana i programa bit će prvi opipljivi rezultati projekta. Planirano je da web stranica bude otvorena najkasnije krajem 2022.

„TSAAI“ je projekt programa Erasmus+ „KA2“ modaliteta „Partnerstva za suradnju“ u kategoriji „visoko obrazovanje“ koji promiče i razvija međunacionalnu i međukulturnu suradnju i razumijevanje te osnažuje veze između zemalja i obrazovnih institucija.

Tehnički fakultet u Rijeci kao predvodnik inovacija

Ovo je tek jedan u nizu projekata u kojima Tehnički fakultet u Rijeci sudjeluje. Kroz suradnju s vrsnim stručnjacima na izazovnim i zanimljivim projektima fakultet se nastavlja razvijati u skladu s globalnim trendovima i tehnološkim inovacijama. Time što ostaje aktualan kao inkubator znanja i inovacija, ono nastavlja pružati najbolje obrazovanje za svoje studente.

 „Kroz istraživački rad u međunarodnim timovima otvaramo vrata mladim znanstvenicima i studentima i ostajemo fakultet 21. stoljeća poželjan za studiranje. Stečeno iskustvo kroz projekte dovodi do novih vizija za budućnost temeljenih na pozicioniranju fakulteta kao središta za nova istraživanja, programe i obrazovnu izvrsnost”, naglasio je Štajduhar.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.02.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa (Jelačićev trg 3) dana 02.i 04.03.2024. godine iznimno raditi od 6:30 do 13 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produljivati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže