Povežite se s nama

Vijesti

U Kostreni novom odlukom o socijalnoj skrbi omogućena veća prava korisnicima

Objavljeno

na
Općina Kostrena već dugi niz godina provodi socijalni program kojim štiti socijalno najugroženije mještane koji zbog nepovoljnih osobnih ili društvenih okolnosti nisu u mogućnosti samostalno zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe. Prava iz socijalne skrbi te uvjeti, način i postupak njihova ostvarivanja propisani su Odlukom o socijalnoj skrbi na području Općine Kostrena. Budući je od posljednje izmjene Odluke prošlo više od tri godine, a u međuvremenu je na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi i s 1. siječnja 2023. euro uveden kao službena valuta, Općinsko vijeće na sjednici održanoj 30. studenoga 2022. godine donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi na području Općine Kostrena koja je stupila na snagu s 1. siječnja 2023. a kojom je povećan cenzus prihoda za ostvarivanje pojedinih prava iz socijalne skrbi.

Od 2018. godine, od kada je posljednji put izmijenjena odluka, dolazilo je u više navrata do povećanja iznosa prihoda korisnika, prvenstveno mirovina. Zbog toga je dio korisnika prestao ispunjavati uvjet prihoda pa time i socijalna prava propisana odlukom. Radi toga, a i zbog povećanja troškova života do kojih je došlo uslijed inflacije, pristupilo se povećanju iznosa unutar kategorija cenzusa prihoda. Na taj način Općina Kostrena nastoji u svoj socijalni program ponovno uključiti korisnike koji će sukladno novim cenzusima ispunjavati uvjet prihoda.

Uvjet prihoda ispunjava korisnik ako iznos prosječnog mjesečnog prihoda samca ili obitelji ostvarenog u 3 (tri) mjeseca koja prethode mjesecu podnošenja zahtjev za ostvarivanje prava socijalne skrbi ne prelazi propisane iznose:

  • za samca iznos od 340,00 €/2.561,73 kn
  • za dvočlanu obitelj iznos od 440,00 €/3.315,18 kn
  • za tročlanu obitelj iznos od 560,00 €/4.219,32 kn
  • za četveročlanu obitelj iznos od 690,00 €/5.198,81 kn
  • ako obitelj ima više od 4 (četiri) člana, cenzus prihoda povećava se za 110,00 €/828,80 kn za svakog daljnjeg člana.

Općina Kostrena ovim putem poziva korisnike socijalne skrbi kojima su određena prava rješenjima (pravo na pomoć u prehrani, pravo na podmirenje troškova javnog prijevoza, pravo na novčanu pomoć za umirovljenike i starije osobe, pravo na podmirenje troškova stanovanja i dr.) odobrena do 31. prosinca 2022. godine, na podnošenje zahtjeva radi eventualnog nastavka ostvarivanja prava i u 2023. godini.

Zahtjevi se mogu predati osobno, poslati poštom na adresu Općina Kostrena, Sv. Lucija 38, 51 221 Kostrena ili e-mailom na adresu kostrena@kostrena.hr.

Korisnici koji zahtjeve dostavljaju osobno, to mogu učiniti u uredovno vrijeme za prijem stranaka: ponedjeljkom srijedom i petkom od 9 do 12 sati te utorkom od 13 do 17 sati. Četvrtkom se stranke ne primaju.

Obrasci zahtjeva za ostvarivanje prava iz socijalne i zdravstvene skrbi dostupni su pod kategorijom e-uprava(https://kostrena.hr/e-uprava-obrasci/).

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram