Povežite se s nama

Vijesti

U PGŽ samo četiri grada imaju dovoljno stanovnika

Objavljeno

naŽupan Zlatko Komadina na jučerašnjoj konferenciji za medije osvrnuo se na okrugli stol i prezentaciju analize i studije netofiskalnog položaja županija koju je organizirao Institut za javne financije. Teme su bile teritorijalni ustroj te decentralizacija i regionalizacija Hrvatske. Jednoglasni zaključak nazočnih, rekao je župan, bio je da političke opcije lijevog centra i struka smatraju da Hrvatsku treba decentralizirati i regionalizirati. “Samouprava je potrebna, da je opravdala svoje postojanje jer je efikasnija od države, ali da je treba ojačati fiskalno i upravljački te brojčano smanjiti,” rekao je župan dodavši da je za reformu potreban konsenzus svih stranaka no da od nje ne treba odustati.

S obzirom da su jedini neto uplatitelji u državni proračun Hrvatske Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Istarska županija i Primorsko-goranska županija. Ostale županije su u minusu.

Spomenimo i kako bi cenzus po broju stanovniku mnoge gradove u PGŽ-u “pretvorio” u općine, taj status zadržali bi trenutno tek Rijeka, Opatija, Crikvenica i Kastav. Jedan od glavnih uvjeta da neka lokalna samouprava dobije status grada je inače broj stanovnika od 10.000, a Cres primjerice ima svega 2.879. No, ima i mjesta u PGŽ-u koje su premašile broj od 10.000 stanovnika, a imaju status općine, kao primjerice Matulji  i Viškovo.

Pročelnica Marač izvijestila je o tri područja koja iz UO za socijalnu politiku i mlade financijski pokriva Primorsko-goranska županija: radno-okupacijske aktivnosti u domovima čiji je osnivač Županija, financiranje fizikalne terapije u Domu Marko Stuparić i CZR Fortica i izvaninstitucionalnu skrb koja se provodi u djelatnosti socijalne skrbi.

Radna terapija financira se u iznosu od 212 tisuća kuna, čime se nastavlja kvaliteta i unapređenje pruženih usluga.  Kroz udruge koje surađuju s tim ustanovama sredstva za realizaciju su još veća. Fizikalna terapija na jednaki način doprinosi kvaliteti usluge.

Što se tiče izvaninstitucionalne skrbi, za nju je izdvojeno 200 tisuća kuna i to isključivo za područje Gorskog kotara. Tamo je usluge u svom domu u 2014. godini primalo 500 korisnika uz pomoć 15 gerontodomaćica. Ovim programima korisnicima se pruža konkretna pomoć u okruženju u kojem se osjećaju ugodno, a time se također odgađa njihov smještaj u dom kao stacionarni oblik skrbi.

Interes za ovaj program je velik, pogotovo u područjima gdje je velik broj malih, prometno slabo povezanih i gotovo opustjelih naselja sa starijim stanovništvom.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram