Povežite se s nama

Kultura

U Rijeci od srijede izložba “Nevidljive granice”

Objavljeno

na
U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, 14. siječnja 2020. godine u 12:00 sati, održana je konferencija za medije vezana uz otvorenje prve izložbe Građanskog muzejskog vijeća naziva Nevidljive granice. Autori izložbe su članovi/članice Građanskog muzejskog vijeća. Izložba se otvara 15. siječnja 2020., u 19 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i ostaje otvorena je mjesec dana, do 15. veljače 2020.

Izložba Nevidljive granice je osvrt na vidljive i nevidljive granice koje živimo. Izložba je to Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s pet partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke, a u sklopu projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, financiranog iz fondova Europske Unije, Europskog socijalnog fonda. Izložba tematski pripada programu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji provodi u sklopu Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a u sklopu programskog pravca Doba moći referirajući se na temu granica.
Izložba se otvara 15. siječnja 2020. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

O izložbi su na konferenciji za medije govorili: Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koja je istaknula posebnost izložbe po tome što je nastala kao rezultat zajedničkog djelovanja Muzeja, Primorsko-goranske županije kao našeg osnivača, te pet partnerskih organizacija civilnog društva. Posebna je po tome što su njeni autori članice i članovi Građanskog muzejskog vijeća Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Izložba Nevidljive granice govori o problematici s kojima se udruge-članice vijeća susreću u svom svakodnevnom radu, posebice o granicama i ograničenjima (vidljivim i nevidljivim) s kojima se suočavaju. Ravnateljica je istakla kako je uloga muzeja danas da odgovorno ukazuje na teme koje obilježavaju našu svakodnevicu i da putem svojih projekata odgovorno djeluje u cilju poboljšanja društva u kojem živimo. Muzeji su danas aktivni i odgovorni članovi zajednice u kojoj djeluju.

Vana Gović, viša kustosica Pomorsko i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, predstavila je dosadašnji rad Građansko muzejskog vijeća, osnovanog pred godinu dana, te istakla izložbu Nevidljive granice kao drugi muzejski program kreiran u suradnji Muzeja, Županije i organizacije civilnog društva.

Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije podsjetila je da je Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja u Rijeci prvi muzej u Hrvatskoj koji implementira sudioničko upravljanje u kulturi te navela kako je sudioništvo u kulturi budućnost muzeja 21. stoljeća.

Marija Katalinić, voditeljica sudioničkih programa Rijeka 2020. napomenula je da Grad Rijeka prednjači sa sudioničkim programima u kulturi što znači da Grad prepoznaje zajednicu kao partnera u kreiranju i provođenju programa.

Helena Traub iz Udruge Žmergo, istakla je kako je izložba odlična prilika da druge udruge, ali i šira javnost steknu uvid u djelatnost Vijeća te se potencijalno uključe u njegov rad. Također, Emil Mandarić iz Udruge slijepih Primorsko goranske županije naglasio je kako je izložba prilagođena osobama s oštećenima vida, dok su Aitanga Drog iz Matice umirovljenika Rijeke te Lucija Švob iz Kreativnog kolektiva Kombinat pozvali su građane da posjete izložbu i postanu dio promjena.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, do 15. veljače 2020. godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže