Povežite se s nama

Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka još od početka ovog stoljeća imaju iste ljude na čelnim pozicijama. Vojko Obersnel preuzeo je vođenje trećeg po veličini grada u Hrvatskoj 2000. godine, dok je Zlatko Komadina na mjesto župana zasjeo godinu dana kasnije, a bio je odsutan svega pola godine kad je obnašao funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nema mnogo političara u Hrvatskoj koji se na istoj funkciji mogu zadržati 15-ak godina, ali Komadina i Obersnel su to uspjeli, a čak se, prema mišljenju mnogih, ni ne nazire netko tko bi ih na idućim izborima mogao zamijeniti.

Velika je to odgovornost i za njih, pa su zato i plaćeni prilično dobro. Njihovi mjesečni prihodi višestruko premašuju prosječnu hrvatsku plaću, a znate li koliko oni zapravo iznose?

Nedavno je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa javnosti predstavilo svoju novu Internet stranicu na kojoj je još jednostavnije i brže moguće pregledati što sve hrvatski političari koji su na dužnosti imaju od svoje imovine te koji su im trenutni prihodi.

Komadina tako svakog mjeseca na ime plaće uprihodi 17.274 kune, dok je Obersnelova plaća nešto malo niža i iznosi 15.345 kuna. No, dodajmo tome i da supruga Zlatka Komadine godišnje zarađuje svega 48.113 kuna, dok supruga Vojka Obersnela godišnje zaradi čak 151.760 kuna.

Imovinsko stanje Komadine i Obersnela možete provjeriti također sami, kao i svih ostalih dužnosnika u Hrvatskoj.