Povežite se s nama

Mozaik

Predstavljena nova koncertna sezona Riječkog simfonijskog orkestra u Zajcu

Objavljeno

na
Novu koncertnu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca svečano će u subotu, 2. listopada otvoriti gala koncert glasovite sopranistice međunarodne karijere, počasne članice riječke Opere Maide Hundeling, uz Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela. Iščekivani koncert „Maida Hundeling kao Brunhilda, Saloma, Turandot i Jenufa“, kao i program koncertne sezone 2021./2022., najavljeni su na konferenciji za novinare, kada je po prvi put prikazan i promotivni spot Riječkog simfonijskog orkestra i njihova generalnog sponzora, Ine.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević istaknuo je kako predstojeća koncertna sezona ne bi mogla biti toliko ambiciozna bez podrške Ine – Industrije nafte, d.d. Zajednički promotivni spot, koji prikazuje članice i članove Riječkog simfonijskog orkestra na lokacijama Rafinerije nafte Rijeka, upravo obilježava dugogodišnju suradnju riječkog Kazališta i ovog važnog sponzora. Spot autorice Fanni Tutek Hajnal temelji se na ideji Rijeke kao grada kulture i industrije te promovira njihovu suradnju.
I direktorica Korporativnih komunikacija Ine, Tamara Karagity, istaknula je dugogodišnje prijateljstvo i suradnju „Zajca“ i Ine. Prije dvije godine, od kad je INA i sponzor Riječkog simfonijskog orkestra, postignut je i dodatni doprinos kvaliteti kulturnog života lokalnog stanovništva. Uzajamna podrška Ine i lokalne zajednice osobito je važna zbog implementacija jedne od ININIH najvećih investicija u povijesti koja je upravo u tijeku u riječkoj rafineriji.

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca, Filip Fak, predstavio je koncertni program koji se nakon subotnjeg koncerta nastavlja izvedbom Verdijeva Requiema kojom će ravnati maestro Philipp von Steinaecker, a nastupiti sjajne solistice i solisti našeg Kazališta. U prosincu nas čeka koncert na kojem će dugogodišnji riječki koncertni majstor Anton Kyrylov prvi put nastupiti kao solist. Tradicionalni Novogodišnji koncert donosi, uz prepoznatljive i omiljene Straussove plesne klasike, i orijentalno-bajkoviti program pod naslov “1001 noć”. U siječnju, u suradnji sa Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, moći ćemo poslušati Mahlerovu Drugu simfoniju – „Uskrsnuće”. Slijedi “ruski program”: Ljadov, Prokofjev i Rahmanjinov; potom nam u ožujku u goste dolazi omiljeni riječki Finac, maestro Ville Matvejeff, s programom Sibeliusa i Lutoslawskog. Bachova “Pasija po Mateju” nas čeka u travnju, a potom i zanimljiva “križaljka kompozitora”, Brahms i Haydn, pod ravnanjem Valentina Egela. Kao posebnu atrakciju ravnatelj Opere najavaljuje Grand finale sezone: koncert Delepelaire, Elgar, Mahler, kojom prigodom ćemo imati čast čuti praizvedbu kompozicije koju je upravo za Riječki orkestar napisao prvi čelist svjetski slavne Berlinske filharmonije, Bruno Delepelaire, ujedno i solist u programu finala koncertne sezone.

Maestro Valentin Egel pozvao je publiku da se uvjeri kako će se nakon koncerata kući vraćati s mišlju: “Da, zbog ovakvih se trenutaka osjećamo kao istinska ljudska bića”. Egel je istaknuo dva vrhunca sezone: subotnji nastup iznimne solistice Maide Hundeling, “jednog od najjačih glasova našeg vremena” te umjetnice divne osobnosti; i iznimnu čast što je vrhunski svjetski glazbenik, Bruno Delepelaire, svoje novo djelo napisao upravo inspiriran Rijekom.

Dajući riječ Maidi Hundeling, intendant je podsjetio kako su obje njene izvedbe Elektre u Rijeci bile popraćene osmominutnim stajaćim ovacijama, te kako su četiri uloge koje nam Hundeling na koncertu donosi upravo četiri od šest najtežih dramsko-sopranskih uloga uopće: Brunhilda, Turandot, Saloma i Jenufa, uz Izoldu i Elektru koje je upravo Hundeling već pjevala u Rijeci.
Maida Hundeling je istaknula koliko se raduje koncertu kojeg je tema ljubav, i to različiti aspekti ljubavi. “Iako je program iznimno zahtjevan i za mene i za orkestar, moram citirati našeg prijatelja Villea Matvejeffa koji je rekao: Zašto raditi nešto manje impresivno, ako imamo snage za nove početke, za nova rođenja…”
Riječki gradonačelnik Marko Filipović pridružio se podršci značajne suradnje riječkog Kazališta i Ine. Publici je preporučio impresivnu koncertnu sezonu u Kazalištu koje i dalje drži standard kvalitete, inovacija i otvorenosti, a što riječka publika prepoznaje i cijeni.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže