Povežite se s nama

Vijesti

Prenoćište HŽ-a u Rijeci postaje studentski dom i hostel

Objavljeno

naSveučilište u Rijeci i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u petak su u Rijeci potpisali ugovor o darovanju zgrade bivšega riječkog konačišta HŽ-a za potrebe studentskog doma i hostela.

Riječ je o neboderu s 15 etaža izgrađenom 1978. godine koji je služio kao prenoćište radnicima Hrvatskih željeznica, a napušten je i prepušten propadanju 2007. godine. U objektu je 8670 četvornih metara korisne površine, a nalazi se u središtu grada, u blizini nekoliko fakulteta.

Planirano je da se urede sobe za studente s po dva kreveta, a ukupan kapacitet bi bio 609 kreveta. Na najvišoj etaži predviđeno je uređenje soba višeg standarda za gostujuće profesore ili komercijalnu namjenu.

Tijekom ljeta ovaj objekt bi služio kao hostel, čime bi se postojeći broj kreveta u riječkim hostelima udvostručio. Ugovor su potpisali u ime Sveučilišta rektor Pero Lučin te u ime DUUDI-a predstojnik Mladen Pejnović.

Postojećih 650 kreveta studentskog smještaja u Rijeci ispod je primjerenog sadržaja za sveučilište, a posebno za težnje riječkoga sveučilišta kojem su strateški ciljevi povećanje broja studenata iz drugih krajeva te internacionalizacija studija, rekao je rektor Lučin.

Najavio je skori početak gradnje objekata studentskog smještaja u Kampusu na Trsatu pa će nakon njihova dovršetka i uređenja ovog nebodera, u Rijeci biti između 1500 i 2000 kreveta za studente.

Predstojnik DUUDI-a Mladen Pejnović kazao je da je ovo jedan od načina stavljanja u funkciju neiskorištene državne imovine, ističući kako je cilj da sve bude u funkciji i donosi dobit, koja ne mora biti samo komercijalna.

Posao vezan uz ovaj darovni ugovor i pripremu za daljnje korištenje objekta obavlja tvrtka STRIP riječkoga Sveučilišta, a njen je predsjednik Nadzornog odbora Pavao Komadina, ujedno pomoćnik rektora, kazao da je Sveučilište pokazalo interes za zgradom te ju je DUUDI odlučio darovati, nakon nekoliko neuspješnih natječaja za prodaju.

Direktor STRIP-a Ivan Roje najavio je da se do kraja ovog mjeseca planira raspisivanje natječaja za sklapanje javno-privatnog partnerstva za uređenje zgrade, a dovršetak radova se planira u roku od 12 mjeseci nakon potpisa ugovora s partnerom. Već sada neke privatne tvrtke iskazuju interes, dodao je.

Vrijednost radova na uređenju nebodera se procjenjuju na 30 milijuna kuna, a vrijednost zgrade na 25 milijuna kuna.

Foto: Lokalpatrioti-Rijeka.com
HINA

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.11.2023.
Prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. od dana 29.11.2023.godine ponovno radi po uobičajenom radnom vremenu, i to od ponedjeljka do petka od 6:30-19:30 sati, a subotom od 7:30-16:30 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti i putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže