Povežite se s nama

Kultura

U Malom salonu izložba o 3D printu u biomedicini

Objavljeno

na
U ponedjeljak 19.01. u 19 sati u galeriji Mali salon u Rijeci otvorit će se dokumentarna izložba povodom obljetnice prve primjene 3D printa u kirurgiji u ovom dijelu Europe, 2008. godine, kao pogled na sinergiju između različitih grana znanosti i umjetnosti (s naglaskom na primjenu novih tehnologija u znanosti i poveznica s utjecajem na računalni 3D dizajn, projektiranje, 3D print i kreativno izražavanje).

Prvi takav projektirani implantat namijenjen rekonstrukciji dijela čela i nosa, po prvi puta u ovom dijelu Europe, napravljen je 2008. godine u suradnji Tehničkog i Medicinskog fakulteta, Poliklinike Rident koja je ustupila moderni multislice CT uređaj i oblikovala završnu geometriju, te tvrtke Noven d.o.o. koja je ustupila 3D pisač kako bi se napravila anatomska geometrija koštanog defekta. Konačni rezultat ove suradnje, implantiran je pod stručnim nadzorom medicinskog tima, kirurga otorinolaringologa, uz pomoć anesteziologa te drugog stručnog osoblja klinike.

Sumirano, 2008. godine napravljena je prekretnica. Svrstali smo se u elitno društvo zemalja koje imaju znanja i vještine korištenja visoke tehnologije 3D printa i skeniranja u kirurgiji te kao posljedicu toga imamo jedinstven događaj: jedan koštani defekt, jedan CT sken, jedan 3D print, jednu implantaciju i jednog zadovoljnog čovjeka kojemu je vraćena anatomska geometrija.

Izložba traje do 24. siječnja.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram