Povežite se s nama

Vijesti

Održano ročište na suđenju Linić protiv Indexa

Objavljeno

na


Slavko Linić, bivši ministar financija, tužio je portal Index.hr zbog serije članaka o računu u Trstu. Linić od Indexa traži odštetu od 160 tisuća kuna.

Na današnjem ročištu svjedočili su glavna urednica Indexa Andreja Hudika te novinar Ilko Ćimić. Na početku ročišta sutkinja je izjavila da je Sud zatražio potvrdu o tome je li Linić vlasnik računa te je li vlasnik bilo kojeg drugog računa u istoj štedionici, međutim taj podatak Sudu nije stigao.

Sutkinja je prvo za svjedoka pozvala Ilka Ćimića, novinara Indexa i autora sva četiri sporna članka.
Ćimić je rekao da je 2013. godine istraživao priču kada ga je kontaktirala tajnica u tvrtki Jadranski pomorski servis Mirja Tomas.

Nekoliko puta prije objave članaka sam razgovarao s gospođom Tomas i odlučili smo da njezino svjedočenje objavimo u videointervjuu na Indexu. Gospođa Tomas mi je dala sve dokumente vezane za slučaj na uvid, a koji potvrđuju sve njene izjave. Vjerujem da su dokazi autentični. Radilo se o ispisu računa koji je dobila od direktora Jadranskog pomorskog servisa, i dokumente vezane za kupnju brodova te dokumente o računu Slavka Linića u štedionici u Trstu”, rekao je Ćimić.

Potom je naveo kako od tvrtke JPS nije dobio nijedan demanti vezano za članke. Također je istaknuo kako je u istraživanju slučaja računa u Trstu nekoliko puta poslao upit Slavku Liniću, Ministarstvu financija, DORH-u, USKOK-u, tvrtki Jadranski pomorski savez. Međutim, Linić i Ministarstvo mu nikad nisu odgovorili na upite. Ćimić je također dodao kako je prema najnovijem istraživanju Hrvatskog novinarskog društva vidljivo kako je upravo Ministarstvo financija najmanje kontaktiralo s novinarima, odnosno da su se ignorirali novinarski upiti od strane Ministarstva.

“Dobio sam odgovor od USKOK-a u kojem mi je potvrđeno da je Mirja Tomas bila na razgovoru i prijavila cijeli slučaj potkrijepljen dokumentacijom vezanom uz Linića i JPS.
Iz odgovora koje sam dobivao od nadležnih institucija razvidno je da Linić nikad nije bio ispitan. Samo su mi rekli da i dalje rade na ovom slučaju”, rekao je Ćimić.

U svom iskazu na sudu izjavio je kako je svoje novinarsko istraživanje proširio i na talijansku stranu. Obratio se štedionici u Trstu s upitom čiji je račun, međutim odgovoreno mu je da je riječ o bankarskoj tajni. Ćimić je također naveo da je Mirja Tomas osim hrvatskih organa vlasti o cijelom slučaju upoznala i talijansku policiju. Izjavio je kako je cijela priča vjerodostojna i da je postojao javni interes da se ona objavi budući da je bila riječ o ministru financija, jednom od tada najmoćnijih ljudi u zemlji. Naveo je kako je u istraživanju poštovao svu proceduru novinarske struke u etičkom i svakom drugom smislu.

Ćimić je naglasio kako u svojoj 16-godišnjoj novinarskoj praksi, u kojoj je dvaput dobio nagradu HND-a za najboljeg istraživačkog novinara, kao i najboljeg internet novinara, nije vidio ovakav slučaju kojem je svjedok, kao što je ovdje Mirja Tomas, toliko inzistirala da se provjere koruptivne radnje.

“Ona je pod svojim punim imenom i prezimenom izašla u javnost, predočila dokumente i samu sebe pritom izložila opasnosti od kaznenog progona tako da sam imao sve elemente za objavu priče”, rekao je Ćimić.

Sutkinja je potom kao svjedoka pozvala Andreju Hudiku, glavnu urednicu Indexa, koja je sudu potvrdila kako je imala povjerenje u novinara Ćimića i njegovu priču budući da ju je obavijestio o svemu. Zajedno su prošli kroz članke, a još je i ona sama kontaktirala Ministarstvo financija, odnosno razgovarala s glasnogovornicom Sanjom Bach, koja joj je rekla da i sama čeka odgovore ministra Linića no Index ih nikad nije dobio.

Hudika je izjavila kako ima puno povjerenje u Ćimića koji zna kako pošteno raditi posao, a potom je rekla kako je nevjerojatno da DORH i policija već tri godine ne žele provjeriti račun u Trstu.

“Moram još navesti kako je još 2006. u Novom listu izašao članak o tajnim računima. Dakle, radi se o informacijama koje su iznijete u medijima već prije puno godina. Inače, čudno je da je Linić tužio samo Index, a svi mediji su također objavili navode Mirje Tomas, koje je ona izrekla na press konferenciji par dana nakon objave članaka na Indexu”, kaže Hudika.

Istaknula je još kako je Linić podnio još jednu tužbu protiv Index i to samo zato jer je Index prenio informaciju o prosvjedima u Rijeci, a koje je skinuo s Hina-e. Prema tome, ovdje se radi o drugim motivima uperenima protiv Indexa, rekla je Hudika.

Na pitanje Linićevog odvjetnika je li netko demantirao tvrdnje Mirje Tomas, Hudika je kazala kako nitko nije demantirao jer su izvidi oko računa u tijeku. Sutkinji je predala i članak s izjavama Slavka Linića u kojem je 2001. godine rekao kako bi krao kad bi mogao.

“Često sam si postavljao pitanje, da nema kontrole bih li ukrao? Bih. Čovjek nije mehanizam koji nije kvarljiv, neovisno o odgoju i svemu, ako smo izloženi porocima bez kontrole, popustit ćemo. Ne sramim se. Da, ukrao bih! Ali osnovna je pretpostavka: mora biti mnogo novca, sam moram u tome sudjelovati, i moram poduzeti sve da me nitko ne otkrije”, izjavio je tada Linić.

Nakon završetka današnjeg svjedočenja sutkinja je najavila iduće ročište za 20. ožujka 2015. kada će za svjedoka pozvati Mirju Tomas.

Index.hr

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže