Povežite se s nama

Fiuman Plus

Peršić: U Thalassotherapiji smo uvijek bili ispred svoga vremena i pomicali granice

Objavljeno

na
Uoči Dana srca u Opatiji koji se održavaju od četvrtka do subote porazgovarali smo s prof.dr.sc. Viktorom Peršićem – ravnateljem Thalassotherapije Opatija koja je organizator projekta.

Brojna događanja, aktivnosti, edukativni i rekreativni sadržaji predviđeni su u sklopu Dana srca koji se održavaju od 29. rujna do 1. listopada. U pripremi je bogat program, što biste izdvojili, što nikako ne treba propustiti? 

“Teško mi je izdvojiti ono naj, ali vjerujem da oni koji imaju povećanu tjelesnu težinu mogu dobiti na jednom mjestu sve potrebne informacije, izmjeriti svoj tjelesni sastav i masu, krenuti odmah putem gubitka tjelesne težine. Za one koji nemaju problema s tjelesnom težinom svakako preporučam zalogaje zdrave mediteranske kuhinje u „Chef corneru“.”

Osim navedenoga, valja istaknuti kako Thalassotherapia slavi 65 godina postojanja i uvijek je bila u korak s vremenom, u čemu je ključ uspjeha? 

“U proteklih 65 godina prolazili smo i kroz uspone i padove, ali i onda kada možda to nismo bili, željeli smo izvrsnost, uvijek smo bili ispred svoga vremena i pomicali granice. Budi dosljedan u ostvarivanju ciljeva, ne miješaj kretanje i napredak jer to nije dovoljno, budi izvan okvira, ne biraj samo puteve kojima se lakše ide.” 

Ustanova je inicirala, provela i uspješno održala brojne projekte koji su “izvan okvira”, epitet koji se sa sigurnošću može pripisati Thalassotherapiji je – inovativnost. Na koje ste projekte posebno ponosni?

“Svakako je intervencijska kardiologija i elektrostimulacija srca bio veliki izazov koji će ostaviti trag. Naišli smo na veliku kolegijalnost i podršku kolega iz Rijeke i to me posebno veseli jer zajedno stvaramo jaku regionalnu kardiologiju. S druge strane prepoznati smo kako centar izvrsne fizikalne medicine i reumatologije. Ne smijem izostaviti neurologiju koju smo u potpunosti opremili, kao i dermatologiju i estetsku medicinu. U narednom razdoblju obnavljamo opremu radiologije, pokrećemo postupak nabavke nove magnetske rezonancije od 3T. Sportska kardiologija i sportska medicina je projekt koji će imati regionalni značaj, u velikim smo planovima.”

U proteklih nekoliko godina proširili ste i svoje inozemno tržište te dobili priznanja kao promotori zdravstvenog turizma. Smatrate li da je briga o zdravlju sve veći motiv za dolazak u destinaciju? 

“Predviđa se kako će do 2040. godine 155 milijuna Europljana biti starije od 65 godina. Kada govorimo o kardiovaskularnim bolestima one koštaju EU 210 milijardi eura godišnje, zbog izravnih troškova zdravstvene zaštite, gubitka produktivnosti i neformalne skrbi od strane njegovatelja. Ako je suditi samo po navedenom kardiovaskularno zdravlje svakako mijenja zdravstvene paradigme, a zdravlje uopćeno postaje jedan od bitnijih motiva kretanja i u turizmu. Za širenje tržišta potrebni su nam dodatni kapaciteti i suradnja hotelijera. Radimo intenzivno na tome i zadovoljni smo učinjenim sa našim partnerima Liburnia rivijera hotelima.

Znamo da je srce najvažniji mišić u tijelu. Što biste kao kardiolog preporučili našim čitateljima? 

“O važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti uporno upozoravamo javnost. Uklanjaniem rizičnih čimbenika kao što su pušenje, alkohol, masna i nezdrava hrana te nedostatna tjelesna aktivnost kao i pravodobnim otkrivanjem i liječenjem hipertenzije, dislipidemije i dijabetesa moze se bitno unaprijediti kardiovaskularno zdravlje, odnosno smanjiti kardiovaskularni pobol i smrtnost. Zapravo govorim o životnom stilu i promjenama zdravstvenog ponašanja, to je ono što najviše može doprinijeti vašem zdravlju.”

Viktor Peršić

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram