Povežite se s nama

Mozaik

U Zajcu održana humanitarna izvedba Verdijeve Aide povodom 135. godišnjice kazališne zgrade

Objavljeno

na
Povodom 135. Obljetnice otvorenja zgrade riječkog HNK Ivana pl. Zajca jučer su izvedene čak dvije opere u jednom danu: Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca u podne i Aida Giuseppea Verdija navečer. S obzirom na izvedbene kapacitete Zajca to je iznimno hrabar potez.

Na večernjoj koncertnoj izvedbi Aide svjedočili smo kvalitetnim pjevačkim interpretacijama sljedećih protagonista: Maida Hundeling pjevala je Aidu, Dubravka Šeparović Mušović ponovo je oduševila kao Amneris, Domagoj Dorotić, iako s nedovoljno glasovne snage, lijepo je otpjevao Radamesa, Giorgio Surian oduševio je auditorij iskustvenim nastupom u ulozi Amonasra. Stabilan bas Slavka Sekulića odzvanjao je velikom kazališnom dvoranom notama koje je Verdi namijenio Ramfisu, Luka Ortar pokazao je iznimnu pjevačku zrelost i baritonsku stabilnost kao Kralj Egipta, Vanja Zelčić bila je milozvučna Vrhovna svećenica koja se javljala s galerije, Marka Fortunata slušali smo kao Glasnika.

Zbor koji je uvježbala Nicoletta Olivieri zvučao je stabilno i prodorno, iako je bio smješten na galeriji što je na momente bila prednost, a na momente nedostatak. Orkestar pod vodstvom novog šefa dirigenta Valentina Egela svirao je kvalitetno. Moramo primijetiti da je Egel sjajan dirigent koji, unatoč svojoj mladosti, ima vrlo jasne interpretacijske zamisli, a povrh svega iznimno mu je stalo da izvedba bude najbolja moguća. Čestitamo upravi Zajca na sjajnom izboru novoga šefa dirigenta.

S obzirom na svečarski karakter koncertne izvedbe Aide smatramo da bi bilo primjerenije da je Aidu pjevala pjevačica iz kuće, naša nacionalna prvakinja i najbolja Aida u Hrvatskoj Kristina Kolar. Istini za volju Kolar u podne je pjevala Evu u Nikoli Šubiću Zrinskom,  ali Eva je ipak trebala biti povjerena nekome drugome za ovu priliku, dok je Kolar trebala pjevati Aidu.

Izvedba Aide imala je humanitarni karakter, naime sav prihod od ulaznica namijenjen je novopokrenutom opernom studiju „Giorgio Surian“. Želimo mu puno sreće u otkrivanju i umjetničkom oblikovanju mladih opernih nada.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram